Divu brāļu, tetovētāju kopprojekts "Latvijas simtgades mugura" (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: COLORTIME_CREW

Jānis un Einārs Jonāni ir tetotvētāji ar stāžu. Darbojas savā dzimtajā pusē - Līvānos. Kāds cits par godu svētkiem ada zeķes, kāds taisa skulptūras, bet brāļi īstenojuši projektu "simtgades mugura". Par to, kā tapa un tika īstenota ideja, stāsta Einārs.

Kā tapa ideja par "simtgades muguru"?

Laiku pa laikam uzrodas kāds projekts, darbiņš, ko mēs ar brāli varam darīt kopā - vienlaicīgi.

Ir krustotas adatas uz krūtīm, katram pa savai rokai, vai kājai, bet uz muguras tā nopietni vēl ne. Pēc Latvijas 99. dzimšanas dienas visapkārt un medijos visi dalījās ar saviem plāniem un idejām, kā nu kurš sveiks un pārsteigs Latviju.

Cits dziesmu sacerēs, koncertēs un dziedās. Cits dejos, cits vilnas zeķes adīs. Mēs ne dziedāt, ne dejot lāga mākam. Tāpēc kopā ar visiem ietīties sarkanbaltsarkanā karogā mēs varam - dodot un darot to, ko mēs vislabāk mākam – tetovēt.

Ievietoju sociālajos tīklos sludinājumu par mūsu ideju, uz kuru atsaucās pietiekoši daudz cilvēku.

Sazinājos ar katru no tiem. Izstāstīju paplašināti mūsu ideju, termiņus un nosacījumus. Atsijājās gandrīz visi. Kur gadījies, kur ne, tajā vai nākamajā dienā pēc šīs idejas uzplaiksnījuma brālim Jānim bija paredzēts klients Andis, kuram jau uz to brīdi bija pilna roka (full sleeve) baltu noskaņās. Un šoreiz paredzētais darbs bija tieši uz muguras, starp lāpstiņām - krauklis.

Pie reizes savu ideju piedāvājām Andim, uz ko viņš atbildēja - ļauj brālim pabeigt iesākto un sadziedēties.

Pēc sestās tetovēšanas stundas, laikam tas nebija piemērotākais moments, kad ko tādu prasīt no cilvēka? Nepagāja nedēļa, kad Andis apstiprināja savu dalību projektā.

Par godu svētkiem tapusi "simtgades mugura"
Par godu svētkiem tapusi "simtgades mugura" Foto: COLORTIME_CREW

Cik ilgu laiku tas aizņēma?

Ja nešaubos, tad tās bija septiņas tikšanās reizes.

Kura garāka, kura īsāka. Precīzas darba stundas nepateikšu, jo tas nav tik svarīgi. Neskatījāmies pulkstenī - darījām no sirds.

Kurus no simboliem bija visgrūtāk (laikietilpīgāk) izveidot?

Par laikietilpību runājot - tetovēšana pati par sevi ir pacietīgs un laikietilpīgs process, kas pārklājas ar pieaugošu diskomforta sajūtu katrā seansā atkal un atkal. Šeit komandas darbs! Mums ar brāli nepieciešams vienlaicīgi sastrādāties, cienīt vienam otra idejas, darba pieeju. Tāpat arī Andim ar mums - "audeklam" jābūt pacietīgi nekustīgam, ļaujot mums strādāt.

Abi ar brāli strādājam reālismā, kas ir viens no laikietilpīgākajiem tetovēšanas stiliem. Tā ka kādu no simboliem vai atsevišķu fragmentu būs grūti izcelt.

Domājot un veidojot muguras zīmējumu, daudz kas bija zināms uzreiz, bet daudz kas nāca klāt darba procesā. Bez Anda akcepta nekas netika likts virsū. Veidojot Anda muguras zīmējumu, tika izvēlēts viduslaiku motīvs un pievērsta uzmanība simboliem, lai neizkāptu no 10. -12. gs. robežām.

Ļoti palīdzēja pats Andis, kas aizraujas ar vēstures rekonstrukciju un ir lietas kursā par apģērbu, apmetnēm un pilīm šajā un citā gadsimtā, lai viss būtu korekti.

Par godu svētkiem tapusi "simtgades mugura"
Par godu svētkiem tapusi "simtgades mugura" Foto: COLORTIME_CREW

Projektam izveidots arī klipiņš - tā ideja un scenārijs?

Strādājot pie muguras, esot projekta vidū, radās ideja par klipiņu – par projekta prezentācijas video. Bija idejas aizmetnis, kurš iekļāva sevī viduslaiku bruņās tērptus vīrus. Jo Andis pats, kā jau tika minēts iepriekš, aizraujas ar cīņu rekonstrukciju. Cīņā vai bez tās - ideja ir, vajag filmētājus.

Vesels stāsts par to, cik atteicās no piedāvājuma, bet Jānis Dunkurs ar komandu atsaucās un izrādīja interesi. Filmētājs Jānis piedāvāja apaudzēt ideju un radīt stāstu, kas uzrunās ikkatru no mums.

Gan aizbraukušos tautiešus, gan uz vietas palikušos, gan tos, kuri atgriezušies, gan tos, kuri plāno.

Klipiņš ir tapis sadarbībā ar COLORTIME_CREW.

Paldies Jānims Dunkuram par ieguldīto darbu un par pacietību saskaņošanas procesā.

Jānis tāpat kā Andis ir dzelzs vīrs.

Ko pašiem nozīmē Latvijas simtgade?

Nav jāgaida šie vai nākamie simts gadi, lai paveiktu ko īstu un paliekošu. Būsim laipni viens pret otru! Pasmaidīsim pretimnākošajam. Nepaiesim garām nelaimē nonākušajiem. Būsim vienoti priekos un bēdās.

Lai dzīvo sveiks!

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu