Kokteiļi simtgades noskaņās

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties Latvijas 100 gadu jubilejai, valsts karoga krāsās tiek izrotāti ne vien arhitektūras pieminekļi un mākslas objekti, bet arī ēdieni un dzērieni.

Dzērveņu – ķiršu kokteilis

Sastāvdaļas (4 kokteiļiem)

  • sula no 1 laima
  • 200-250 ml džina
  • 100 ml dzērveņu sīrupa (var pagatavot vai nopirkt veikalā)
  • 1 bundža eila (vai cita dzirkstošā dzēriena pēc izvēles) 
  • svaigas dzērvenes
  • ledus
  • rozmarīna zariņi

Dzērveņu-ķiršu sīrupam

  • 50 g dzērveņu
  • 50 g ķiršu (saldētu, atlaidinātu)
  • 100 g cukura
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 150 ml ūdens

Pagatavošana

Vispirms pagatavo sīrupu (ja izmanto jau gatavu, izlaiž šo posmu) — liec katliņā visas sastāvdaļas, uzvāri un vāri uz vidējās uguns līdz viss cukurs ir izkusis un maisījums nedaudz sabiezē (~4 min). Nokās caur sietu, kārtīgi izspiežot sulu no ķiršiem un dzērvenēm. Atdzesē.  

Krūkā samaisi laima sulu, džinu un sīrupu. Sadali maisījumu pa glāzēm, pievieno ledu. Piepildi glāzes ar eilu (daudzumu regulējiet pēc patikas). Rotā ar svaigām dzērvenēm, rozmarīnu un pasniedz. 

Želejas šotiņi “Latvijas karogs”

Sastāvdaļas

  • 45 g želatīna
  • 250 ml aukstā ūdens
  • 250 ml karstā ūdens
  • 1,2 l dzērveņu nektāra
  • 400 g iebiezināta piena ar cukuru
  • 250 ml degvīna
  • dzērvenes rotāšanai

Pagatavošana

Sadali želatīnu divās glāzēs — vienā glāzē ielej 100 ml aukstā ūdens, ieber 15 g želatīna. Otrā glāzē ielej 150 ml aukstā ūdens, ieber atlikušos 30 g želatīna un atstāj uz 5 min, lai želatīns uzbriest. 

Uzkarsē dzērveņu nektāru līdz ir karsts, bet neuzvāri. Pievieno lielāko uzbriedinātā želatīna daļu un samaisi, līdz viss želatīns izkūst. Citā traukā samaisi 250 ml karstā ūdens ar otro (mazāko) želatīna daļu un tāpat samaisi līdz želatīns ir pilnībā izkusis, tad pievieno iebiezināto pienu un samaisi vēlreiz.    

Kad abi maisījumi ir atdzisuši (ir nedaudz silti) – katrā pievieno pa 125 ml degvīna un samaisi. 

Taisnstūra formā vai jebkurā formā pēc savas izvēles ielej pusi no dzērveņu-degvīna maisījuma un liec ledusskapī uz ~1 stundu, lai maisījums sastingst. Tad uzmanīgi pielej visu iebiezinātā piena maisījumu, liec ledusskapī līdz maisījums ir pilnībā sastindzis. Pievieno atlikušo dzērveņu maisījumu un atkal liec ledusskapī. 

Kad viss maisījums ir stingrs, izņem to no ledusskapja un formu ar pagatavoto želeju ievieto karstajā ūdenī uz 10-15 sekundēm (lai uzsildītu formas maliņas – tad būs iespējams viegli izņemt masu no formas). Sagriež porcijas lieluma gabalos, rotā ar dzērvenēm un pasniedz. 

Sadarbībā ar veikalu tīkls “AlkOutlet Dzērieni&Vīni”.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu