Metāls mikroviļņu krāsnī – tīrās šausmas vai gudrs gatavošanas paņēmiens? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

“Neliec metāliskus priekšmetus mikroviļņu krāsnī – tā uzsprāgs!” - šādus vārdus ir dzirdējis teju ikviens, kam virtuvē atrodas šāda ierīce. Kad mikroviļņu krāsnis pirmo reizi parādījās veikalu plauktos, tām bieži vien piedēvēja diezgan neglaimojošas īpašības, piemēram, tās uzskatīja par radioaktīvām un ļoti kaitīgām. Ne velti šie mīti ir saglabājušies līdz mūsdienām un pat pēc neskaitāmām atspēkošanām daži maldīgi uzskati turpina dzīvot.

Metālu mikroviļņu krāsnī drīkst likt, un tas mikroviļņu ietekmē neradīs bojājumus ne ierīcei, ne arī pārtikai, bet tieši pretēji – tas pat uzlabos ēdiena uzsilšanas kvalitāti. Piemēram, mikroviļņu krāsnī tādus pārtikas produktus kā maize vai vistas gaļa sildot uz šķīvja, produkti kļuva pārāk mīksti un slapji, kas savukārt var sabojāt apetīti. Izmantojot metālisku šķīvi vai alumīnija foliju, metāls atstaro krāsns radītos viļņus pret ēdienu, tādējādi padarot to kraukšķīgāku.

Foto: Pixabay

Metāliskus priekšmetus var izmantot arī, lai pasargātu kādu pārtikas produktu no pārdegšanas. Piemēram, ietin folijā lazanjas vai sacepuma malas un augšpusi, lai tā neapdegtu, bet tās iekšpuse pēc uzsildīšanas būtu viscaur silta.

Foto: Pixabay

Lai gan mikroviļņu krāsnī alumīnija folijas izmantošana ir droša, tomēr tas nenozīmē, ka tajā drīkst likt visus metāliskos traukus vai piederumus. Mīti par metāla priekšmetu bīstamību mikroviļņu krāsnī ir saistīti ar dzirksteļošanu, kas dažkārt mēdz notikt, sildot produktus metāliskā iepakojumā. Šajā gadījumā pie vainas ir iepakojuma forma. Plānas un robotas malas, kādas mēdz būt atvērtu konservu bundžu vākiem, rada elektromagnētiskā starojuma uzkrāšanos konkrētā vietā, kas pēc tam izraisa dzirksteles un atsevišķos gadījumos pat liesmas. Lai no šādas situācijas izvairītos, mikroviļņu krāsnī liec regulāras formas priekšmetus, traukus vai nogludinātu foliju.

Foto: Unsplash

Vai ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī ir kaitīga?

Pastāv uzskats, ka ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī padara to par kaitīguma ziņā vienlīdzīgu ātrajām uzkodām – maltīte garšo labi, bet vērtīgās uzturvielas ir pačibējušas. Tas tomēr neatbilst patiesībai – īsais sildīšanas laiks zemajā temperatūrā tik ļoti neskar vitamīnus un minerālvielas, kā tas mēdz būt ar sildīšanu cepeškrāsnī vai uz pannas. Turklāt mūsdienās virtuves piederumu ražotāji piedāvā neskaitāmi daudz dažādu trauku un piederumu, kas palīdz īsā laikā mikroviļņu krāsnī tvaicēt, cept un grilēt produktus, saglabājot tajos esošās vērtīgās uzturvielas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu