“Brexit” vienošanās: ietekme uz uzņēmējdarbību, finanšu tirgiem un ekonomiku

Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas valdība pēc vētrainām diskusijām šonedēļ apstiprināja premjerministres Terēzas Mejas saskaņoto vienošanās projektu par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Protestējot pret šo vienošanos, ceturtdien par atkāpšanos paziņoja četri Mejas valdības ministri. Vairāki politiķi brīdinājuši, ka Mejas panāktā vienošanās lemta neveiksmei, premjerministre noraidījusi iespēju rīkot jaunu “Brexit” referendumu. Neskatoties uz būtiskajām bažām par vienošanās dzīvotspēju, tā tomēr viesusi skaidrību par to, kas Lielbritānijas ekonomiku un uzņēmējus sagaida nākamajos divos gados.

“CNN Business” izklāsta “Brexit” vienošanās gaidāmo ietekmi uz uzņēmējdarbību, finanšu tirgiem un ekonomiku kopumā.

Uzņēmējdarbība

Uzņēmumi gan Lielbritānijā, gan ES mēnešiem ilgi gatavojušies haotiskam jeb “Brexit” bez vienošanās. Lielākās bažas šajā jautājuma radīja iespējamais scenārijs, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES var novest pie tirdzniecības barjerām.

Sliktākā scenārija riski gan nav pilnībā izzuduši arī pēc vienošanās un uzņēmēji joprojām saglabā piesardzību.

Neskatoties uz to, Lielbritānijas uzņēmēju intereses pārstāvošās organizācijas kopumā atzinīgi novērtējušas panākto vienošanos.

“Ir svarīgi, ka mēs izvairāmies no nonākšanas bezvienošanās bezdibeņa malā 2019.gada martā, jo tas varētu izraisīt cenu pieaugumu un vairāku ikdienas preču pieejamības samazināšanos,” norāda Lielbritānijas Mazumtirdzniecības konsorcija vadītāja Helēna Dikinsone.

“Man ir sajūta, ka mums tā [vienošanās] ir jāatbalsta un mums ir jāpanāk, lai tā darbojas. Mums ir nepieciešama skaidrība,” norāda Vācijas koncerna “Siemens” Lielbritānijas struktūrvienības vadītājs Jirgens Maiers.

Panāktā “Brexit” vienošanās paredz pārejas periodu līdz 2020.gada 31.decembrim, kura laikā Lielbritānija joprojām būs ES vienotā tirgus un muitas ūnijas sastāvā.

Uzņēmēji gan joprojām tiek aicināti gatavoties situācijai, kad Mejas “Brexit” vienošanās izgāžas, ņemot vērā, ka to vēl ir nepieciešams apstiprināt Lielbritānijas parlamentā.

“Mēs aicinām uzņēmējus līdz vienošanās ratificēšanai gatavoties gan vienošanās, gan bez vienošanās [“Brexit”] scenārijiem,” uzsver auditorkompānijas PwC pārstāvis Endrū Grejs.

Vēl viena problēma – Mejas vienošanās aptver tikai Lielbritānijas izstāšanas nosacījumus, un tas nerada uzņēmējiem skaidrību par to, kādas būs Lielbritānijas un ES tirdzniecības attiecības pēc pārejas laika beigām.

Finanšu tirgi

Kopš Lielbritānijas iedzīvotāju 2016.gada referendumā pieņemtā lēmuma izstāties no ES, Lielbritānijas sterliņu mārciņa piedzīvojusi grūtus laikus.

Šobrīd mārciņas vērtība ir par 14% mazāka nekā referenduma brīdī.

Analītiķi gan prognozē, ka “Brexit” vienošanās veicinās sterliņu mārciņas kursa nostiprināšanos.

Bankas “Societe Generale” analītiķi pauž viedokli, ka “Brexit” vienošanās apstiprināšana Lielbritānijas parlamentā labvēlīgi ietekmēs gan Lielbritānijas sterliņu mārciņu, gan eiro.

Tikmēr bankas “Berenberg” ekonomists Kalums Pikerings norāda, ka mārciņas vērtība kāpumu varētu piedzīvot divos posmos – pirmais posms būs pēc vienošanās apstiprināšanas parlamentā, bet otrais posms varētu sekot nākamgad, kad investori pārskatīs savas perspektīvas attiecībā uz Lielbritāniju.

Tajā pašā sagaidāms arī Lielbritānijā strādājošo uzņēmumu akciju vērtības pieaugums un Lielbritānijas valsts obligāciju likmju kāpums, prognozē “Berenberg”.

Tikmēr bankas “JPMorgan” aktīvu pārvaldības struktūrvienības tirgus stratēģe Kārena Vorda norāda, ka investoru nervozitāte varētu turpināties līdz Mejas vienošanās apstiprināšanai parlamentā.

Vorda prognozē, ka Lielbritānijas parlaments vienošanos apstiprinās.

Tikmēr starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) norāda, ka gadījumā, ja šī vienošanās tomēr izgāzīsies un piepildīsies smagā “Brexit” scenārijs, sterliņu mārciņas vērtība pret ASV dolāru nokritīsies par 15%.

Ekonomika

Ekonomisti prognozē, ka “Brexit” vienošanās veicinās Lielbritānijas ekonomikas izaugsmi.

“Berenberg” ekonomists Kalums Pikerings pauž viedokli, ka ilgtermiņa riski Lielbritānijas ekonomikai pēc aiziešanas no ES joprojām saglabājas, tomēr vienošanās par “Brexit” nosacījumiem pozitīvi ietekmēs valsts ekonomikas perspektīvas īstermiņā.

Saskaņā ar “Berenberg” aplēsēm, Lielbritānijas ekonomika nākamgad palielināsies par 2%, salīdzinot ar 1,3% pieaugumu šogad.

Pēc “Brexit” referenduma Lielbritānijas ekonomiskās izaugsmes temps ievērojami palēninājās, tomēr ekonomikai izdevās izvairīties no nokļūšanas recesijā.

S&P gan prognozē, ka haotisks “Brexit” bez jebkādas vienošanās tomēr var izraisīt ilgstošu Lielbritānijas ekonomikas recesiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu