Nīderlande nosauc aicinājumus veidot Eiropas armiju par pārsteidzīgiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zem NATO karoga esošu kuģu grupa "Standing NATO Maritime Group 1" Rīgas Pasažieru ostā 2016. gada martā.
Zem NATO karoga esošu kuģu grupa "Standing NATO Maritime Group 1" Rīgas Pasažieru ostā 2016. gada martā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vācija un Francija ar aicinājumiem veidot Eiropas armiju rīkojas pārsteidzīgi un kontinenta drošība būtu jāgarantē vienīgi NATO, piektdien paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.

"Ideja par Eiropas armiju Nīderlandei šķiet pārmērīga," iknedēļas preses konferencē pavēstīja Rite. "Francija un Vācija rīkojas tiešām pārsteidzīgi. Kas attiecas uz Nīderlandi, NATO paliek mūsu aizsardzības politikas stūrakmens."

Viņš norādīja, ka NATO arī turpmāk jābūt galvenajam Eiropas drošības aizsargam.

"Es uzskatu, ka tā ir ilūzija domāt, ka Eiropas Savienība bez NATO var garantēt savu drošību," sacīja Rite. "NATO un ASV šajā organizācijā paliek galvenais partneris mieram un stabilitātei Eiropā un mēs turpināsim uz to norādīt mūsu partneriem mūsu diskusijās."

Makrons pagājušajā nedēļā izpelnījās pretrunīgus vērtējumus, aicinot nākotnē izveidot īstu Eiropas armiju, lai aizsargātos no iespējamajiem draudiem, kuru vidū minēja Krieviju, Ķīnu un ASV.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien pauda atbalstu šai idejai, norādot, ka Eiropas armija varētu darboties paralēli NATO.

Viņa paziņoja, ka ierosinās arī izveidot Eiropas Drošības padomi ar rotējošu prezidentūru.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir atzinīgi novērtējis Eiropas Savienības (ES) centienus aizsardzības jomā, bet brīdinājis, ka tie nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu