Demonstranti Kemnicā protestē pret Merkeles vizīti

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas austrumu pilsētas Kemnicas ielās piektdien izgāja vairāki tūkstoši demonstrantu, protestējot pret federālās kancleres Angelas Merkeles vizīti, kas notika vairākus mēnešus pēc plašām nekārtībām šajā pilsētā.

Daudzi no galēji labējiem protestētājiem izkliedza pret Merkeli tādus saukļus kā "tautas nodevēja", "vācies prom" un "Merkelei jāaiziet".

Daži protestētāji arī valkāja T-kreklus ar aizskarošiem uzrakstiem, no kuriem daudzi ietvēra ar bijušo nacionālsociālistu režīmu saistītus vārdus vai frāzes, piemēram, "Heil Merkel".

Daudzi no šiem protestētājiem piederēja grupai, kas dēvē sevi par "Merkeljūgendu", ironiski atsaucoties uz Ādolfa Hitlera laika jaunatnes organizāciju "Hitlerjūgendu".

Šīs grupas pārstāvis pielīdzināja Merkeles politiku diktatūrai un bijušā Austrumvācijas komunistu režīma valsts drošības policijai "Stasi".

Policija lēsa, ka protestētāju bija ap 2500. Policija arī informēja, ka protestu laikā izdarīti 16 likumpārkāpumi, tai skaitā viens demonstrants nēsājis aizliegtu nazi, bet cits – mājās izgatavotu petardi.

Policija paziņoja, ka Kemnicas centrālajā stacijā uz laiku aizturējusi 10 cilvēkus, lai pārbaudītu viņu personas dokumentus.

Jau ziņots, ka 26.augustā pēc kāda Vācijas pilsoņa slepkavības, par kuras pastrādāšanu tika aizturēti divi patvēruma meklētāji, Kemnicā izcēlās nekārtības, kam arī nākamās dienās sekoja plašas protesta demonstrācijas.

Merkele piektdien savas vizītes laikā aicināja neapmierinātos pilsoņus distancēties no demonstrācijām, kurās piedalās ksenofobiski protestētāji un galēji labēji ekstrēmisti. Viņa arī atzinīgi novērtēja to, ka daudzus Kemnicas iedzīvotājus esot atbaidījušas ksenofobiskās nekārtības.

Merkele apmeklēja vietējo basketbola komandu un pēc tam piedalījās laikrakstu lasītāju apaļā galda pasākumā, kur viņa atradās blakus Saksijas federālās zemes premjeram Mihaelam Krečmeram un Kemnicas birģermeistarei Barbarai Ludvigai, kura pirms tam bija kritizējusi Merkeles vizītes laiku kā nepiemērotu.

"Mēs jūtam, ka sabiedrība ir polarizējusies," sacīja Ludviga, piebilstot, ka ir jārisina problēmas, kas uzkurina nekārtības šajā pilsētā.

Merkele apaļā galda pasākumā aicināja vāciešus valsts austrumos būt pašpārliecinātākiem, jo viņiem ir labs iemesls tādiem būt. Viņa īpaši uzslavēja Saksijas iedzīvotājus, kas pirms 30 gadiem daudz izdarījuši mierīgajā revolūcijā, kura noveda pie Vācijas atkalapvienošanās.

"Jums ir visi iemesli lepoties ar to, kas jūs padara īpašus," teica kanclere.

Merkeles birojs paziņoja, ka vizītes mērķis bija gūt iespaidu par to, kā Kemnicas iedzīvotāji tiecas sadzīvot savstarpējā cieņā un tolerancē.

Tā bija Merkeles otrā vizīte Kemnicā kopš 2009.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu