Ar ovācijām aizvadīta pirmā "Abas malas" izrāde (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Abas malas"
"Abas malas" Foto: Ilmārs Znotiņš

Emocionāli, iespaidīgi, cilvēcīgi un tā, kā Latvijas stāsts vēl nav stāstīts - šīs ir pirmās atsauksmes no skatītājiem, kas redzējuši multimediālo lielizrādi “Abas malas”.

Baltijas valstīs vēl nebijis vēriens multimediju projekciju ziņā, Latvijā vēl nepieredzēta dažādu deju žanru sinerģija un pustūkstotis dejotāju uz vienas skatuves – tieši tik vērienīgi tiks stāstīts Latvijas simtgades stāsts “Arēnā Rīga” Latvijas dzimšanas dienā.

Lūk, neliels video ieskats:

Multimediālā deju lielizrāde ir viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas simtgadē - izrāde būs skatāma 17., 18. un 19. novembrī. Tā ir izrāde, kurā satiekas mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas, un kopā tiek stāstīts Latvijas, mūsu visu, stāsts. Katrs multimediālās deju izrādes vizuālās izteiksmes elements – horeogrāfija, scenogrāfija, gaismu režija, televīzijas kameru darbs un video projekcijas – tiek veidots kā vienots veselums. “Tā nav vēstures stunda, bet personīgs pārdzīvojums un iespēja būt par nozīmīgu daļu no lielizrādes,” tā projektu raksturo projekta radošā komanda.

Skatītājs var baudīt telpisku ilūziju, ko palīdzēs radīt īpaši veidota 2000 kvadrātmetru liela mākslas projekciju skatuve.

Kopumā lielizrādē piedalīsies Latvijā nebijis profesionālu dejotāju skaits uz vienas skatuves – vairāk nekā 500 mākslinieku, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju – sākot no hiphopa līdz sporta dejām.

"Abas malas"
"Abas malas" Foto: Ilmārs Znotiņš

“Abas malas” – videoprojekciju ziņā Baltijā vēl nebijis vēriens

“Ja mēs salīdzinātu attēla skaitļošanas apjomus, tad ņemot vidēji jaudīgu spēļu datoru cenā ap 1500 eiro, tādam vajadzētu aptuveni 10 gadus nepārtrauktas skaitļošanas, lai izdarītu to, ko esam paveikuši mēs “Abas malas” projektam,” skaidro videoprojekciju mākslinieks Māris Kalve. (Vairāk par videoprojekcijām šajā projektā – skati pievienoto interviju ar Māri Kalvi).

“Veidojot 18. novembra centrālās deju lielizrādes “Abas malas” scenogrāfiju, vēlējāmies, lai skatītājiem ir sajūta, ka viņi ir daļa no izrādes. Lai skatuve nebeidzas tikai Arēnas centrālajā laukumā, bet rodas sajūta, ka tā turpinās pāri tās robežām,” stāsta multimediālās deju lielizrādes “Abas malas” scenogrāfs Didzis Jaunzems. 

Mūzika un deja – sinerģijā uz vērienīgās skatuves

Multimediālajā lielizrādē mūzikai būs tikpat liela nozīme kā dejotāju sniegumam un vērienīgajām video projekcijām, akcentē radošās komandas pārstāvji.

Izrādes noskaņa arī muzikāli būs svinīga, pacilāta un saviļņojoša – gluži kā dzimšanas dienā. Ņemot vērā, ka viens no galvenajiem tematiskajiem pavedieniem, kas rit cauri izrādei, ir pati Latvijas vēsture - tātad arī dejas vēsture, mākslas vēsture un līdz ar to arī mūzikas vēsture -izrādes skaņu celiņā būs atpazīstami arī daudziem jau zināmas Latvijas komponistu radītu skaņdarbu aranžēti fragmenti, epizodes vai citāti. (Vairāk par muzikālo noformējumu – skat. pievienoto interviju ar Reini Sējānu un Andri Sējānu).

“Nebūs melots, ja teikšu, ka dejošanai kā darbībai, esot deju kolektīvā,  reizēm ir pakārtota nozīme... Te sadejojas pāri un veidojas ģimenes, un tad dzimst bērni un tad viss turpinās dejojošos bērnos un mazbērnos...” vaicāta par tautas deju mūsdienās, stāsta 18. novembra centrālā kultūras pasākuma – deju lielizrādes “Abas malas” horeogrāfe Dace Adviljone. (vairāk par deju – skat pievienotās intervijas ar Daci Adviljoni un baleta solisti Alisi Prudāni)

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu