Arī atbildes mačā Latvijas futbolisti nespēj uzveikt Andoru (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vitālijs Maksimenko (baltajā formastērpā) cīņā par bumbu
Vitālijs Maksimenko (baltajā formastērpā) cīņā par bumbu Foto: Reuters/LETA

Latvijas vīriešu futbola izlase pirmdien UEFA Nāciju līgas D divīzijas pirmās grupas noslēdzošajā spēlē izbraukumā nospēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) pret Andoras valstsvienību. Ar šādu pašu rezultātu noslēdzās arī iepriekšējais abu komandu duelis.

Latvija sešās UEFA Nāciju līgas spēlēs četras reizes nospēlēja neizšķirti un cieta divus zaudējumus, ar četriem punktiem grupā ieņemot trešo vietu.

Spēles pirmajās 15 minūtēs Latvijas futbolistiem bija vairākas standartsituācijas pie pretinieku vārtiem, taču neviena no tām nenoslēdzās ar bīstamu sitienu. Pēc tam laukuma saimnieki pēc soda sitiena raidīja bumbu garām labajam vārtu stūrim un turpinājumā pakāpeniski izlīdzināja cīņas gaitu.

Puslaika otrajā daļā bumba vairāk atradās Latvijas izlases vārtu pusē, turklāt 38.minūtē viesi saņēma smagu triecienu, jo mača galvenais tiesnesis Halils Umuts Melers par nesportisku uzvedību Valērijam Šabalam parādīja sarkano kartīti. Spēlējot mazākumā, latviešiem neizdevās nostiprināties pretinieku laukuma pusē un pirmais puslaiks noslēdzās bezvārtu neizšķirti.

Otrā puslaika ievadā, 51.minūtē līdz pretinieku vārtiem aizlauzās Dāvis Ikaunieks, kuram pietrūka vien pāris metru, lai izdarītu bīstamu sitienu. Turpinājumā laukuma saimnieki tika pie pāris stūra sitieniem, taču Andra Vaņina sargāto cietoksni neapdraudēja. Savukārt latviešiem pirmā labā iespēja bija 68.minūtē, kad Igors Tarasovs ar galvu raidīja bumbu nedaudz virs Andoras vārtu pārliktņa.

Spēles 75.minūtē traumas dēļ maču nevarēja turpināt Dāvis Ikaunieks, kura vietā laukumā devās Roberts Uldriķis. Pamatlaika pēdējās desmit minūtēs latviešiem neizdevās saasināt spēli, turklāt andorieši vilcināja laiku, lai noturētu bezvārtu neizšķirtu.

Kompensācijas laikā Latvijas futbolistiem izdevās ielauzties pretinieku soda laukumā, bīstamu sitienu ar galvu izdarot Uldriķim. Tomēr uzvaru izraut neizdevās un spēle noslēdzās ar rezultātu 0:0.

Tikmēr otrā apakšgrupas spēlē Gruzija savā laukumā ar rezultātu 2:1 (0:0) pārspēja Kazahstānu.

Gruzijas izlases labā vārtus guva Giorgi Merebašvili un talantīgais Giorgi Čakvetadze, bet viesiem izcēlās Oralhans Omirtajevs.

Apakšgrupā ar 16 punktiem sešās spēlēs pārliecinoši uzvarēja Gruzija, otrā ar sešiem punktiem bija Kazahstāna, kamēr Latvija un Andora iekrāja pa četriem punktiem, latviešiem tiekot pie labākas gūto un zaudēto vārtu attiecības.

 

Latvijas izlases vārtus šajā mačā sargāja Andris Vaņins, bet no laukuma spēlētājiem maču uzsāka Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Vitālijs Maksimenko, Roberts Savaļnieks, Vjačeslavs Isajevs, Andrejs Cigaņiks, Artūrs Karašausks, Deniss Rakels, Valērijs Šabala un Dāvis Ikaunieks.

Salīdzinot ar iepriekšējo maču, starta vienpadsmitniekā bija Savaļnieks un Ikaunieks, bet nebija Vladislava Gabova un Igora Tarasova.

Dalību UEFA Nāciju līgā Latvijas izlase sāka ne pārāk sekmīgi, jo septembrī savās mājās cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru un viesos ar 0:1 zaudēja Gruzijai, bet oktobrī savā laukumā nospēlēja 1:1 ar Kazahstānu un ar 0:3 piekāpās Gruzijai.

Savukārt aizvadītajā mačā Latvija viesos vēlreiz spēkojās neizšķirti 1:1 ar Kazahstānu, šajā cīņā savus pirmos vārtus izlases rindās gūstot Denisam Rakelam.

Tikmēr Andora bez neizšķirta pret Latviju atņēma punktus kazahiem, cīnoties 1:1, kam sekoja neveiksmes ar 0:3 un 0:4 pret Gruziju un Kazahstānu, bet pēdējā spēlē Andora negaidīti cīnījās neizšķirti 1:1 ar gruzīniem.

Gruzija uzvarējusi grupā un nākamajā gadā varēs cīnīties par pirmo vietu D divīzijā un ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Valstsvienības galvenais treneris Miksu Pātelainens šajās UEFA Nāciju līgas spēlēs pirmo reizi kandidātu sarakstā iekļāvis vārtsargu Robertu Ozolu, aizsargu Antoniju Černomordiju un pussargu Alekseju Saveļjevu.

Pātelainens jau iepriekš izteicās, ka sastāvā ir iekļauti futbolisti, kuriem ir nelieli savainojumi, tādēļ vēl varētu tikt veiktas izmaiņas. Viena spēlētāju rotācija jau notika, jo pussarga Aleksandra Fertova vietā uz izlasi tika izsaukts balsta pussargs Igors Tarasovs, kurš gan pēdējā laikā spēlē centra aizsarga pozīcijā. Savukārt ģimenes apstākļu dēļ uz abām spēlēm nedevās Vladmirs Kamešs.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, bez jau minētajiem debitantiem klāt nāca aizsargs Vladislavs Gabovs, pussargs Vladimirs Kamešs un uzbrucējs Roberts Uldriķis. Savukārt sastāvā šoreiz nebija iekļauti aizsargi Gints Freimanis un Aleksandrs Solovjovs, kā arī pussargs Ivans Lukajnovs un uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis.

Duelis pret Andoru notika uz mākslīgā seguma laukuma, tādēļ kā treniņu vieta Latvijas komandai bija izvēlēta futbola kluba "Jelgava" jaunizveidotā bāze. Arī cīņa pret Kazahstānu risinājās un mākslīgā seguma.

FIFA rangā Gruzija ir 92.vietā, Kazahstāna ieņem 117.pozīciju, Latvija atrodama 132.vietā, bet Andora ir pozīciju zemāk.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par Latvijas Futbola Federācijas (LFF) prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju pavasarī kļuva soms Miksu Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūtu pirmo vietu, līgums tiktu automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlē ar Andoru:

Andris Vaņins, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Vitālijs Maksimenko, Roberts Savaļnieks, Vjačeslavs Isajevs, Andrejs Cigaņiks, Artūrs Karašausks (Igors Tarasovs, 61.min.), Deniss Rakels, Valērijs Šabala (noraidījums, 38.min. ), Dāvis Ikaunieks (Roberts Uldriķis, 75.min.).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu