Rīgā notiks Rumānijas kino dienas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Filantropija (2002, režisors: Nae Caranfil)
Filantropija (2002, režisors: Nae Caranfil) Foto: Publicitātes foto

No 23. līdz 25. novembrim kinoteātrī Splendid Palace notiks Rumānijas kino dienas. Tās rīko Rumānijas vēstniecība Lietuvā un Latvijā un Rumānijas Goda konsulāts Latvijā, atzīmējot abām valstīm nozīmīgas simtgades. Kino dienu mērķis ir iepazīstināt Latvijas kino skatītājus ar Rumānijas kino daudzveidību. Visi kino seansi apmeklētājiem ir pieejami bez maksas.

“Lai arī Rumānija un Latvija atrodas uz viena meridiāna un tās vieno daudzas vēsturiskas līdzības, abās valstīs par otru valsti zina nosacīti maz,” atzīst Rumānijas Goda konsule Latvijā Ileana A. Rutmane. “Latvija šogad svin 100 gadus kopš savas valsts pasludināšanas. Arī Rumānija šogad atzīmē nozīmīgu simtgadi – tieši pirms simts gadiem Rumānijas tauta īstenoja savu politisko sapni. Apvienojot visas provinces - Transilvāniju, Banātu, Krišānu, Maramurešu, Besarābiju un Bukujinu - ar Rumānijas karalisti, 1918. gada 1. decembrī tika izveidota tā Rumānija, ko zinām tagad, - vienota un nacionāla valsts. Rumānijas kino dienas ir dāvana mūsu valstīm šajās nozīmīgajās jubilejās.”

Rumānijas kino dienu laikā skatītājiem tiks demonstrētas septiņas rumāņu režisoru filmas, aptverot dažādus vēsturiskus laikposmus no 16. gadsimta līdz 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumam. Lai pēc iespējas labāk parādītu Rumānijas kino daudzveidību, kino dienas piedāvā gan dažādu žanru filmas, gan, protams, dažādu režisoru darbus.

Lūgta minēt filmas, kuras skatītājiem noteikti vajadzētu redzēt, Rumānijas Goda konsule Latvijā Ileana A. Rutmane iesaka noteikti noskatīties “Nunta Muta” (“Klusās kāzas”), “Concurs” (“Orientēšanās”) pirmo Rumānijas episko filmu “Mihai Viteazul” (“Mihajs Drosmīgais”) ar visvairāk pazīstamo un mīlēto rumāņu aktieri Amzu Pelleu galvenajā lomā un “Filantropica” (Filantropija”), uzsverot, ka “šīs filmas spilgti ataino dzīvi Rumānijā attiecīgajos laika posmos un tajās lieliski redzama gan humora izjūta, gan izmisums, rādot cilvēku izturību cīņā ar neveiksmēm.”

Rumānija ir valsts, kas lepojas gan ar senu vēsturi, gan nozīmīgām kultūras liecībām, gan ar krāšņām dabas ainavām un leģendārām pilīm. Savas pastāvēšanas laikā šī teritorija, tāpat kā Latvija, ir piedzīvojusi dažādu varu un kultūru ietekmes. Piemēram, savulaik Rumānija ir bijusi gan Romas, gan Otomāņu impēriju province; arī Latvija ilgus gadsimtus ir bijusi tikai daļa no lielu valstu teritorijām. Šobrīd gan Rumānija, gan Latvija ir neatkarīgas un eiropeiski noskaņotas valstis – abas ir gan NATO, gan ES dalībvalstis.

Rumānijas kino dienu programma

Pirmā diena: 23. novembris

18.30 Nunta Muta / Klusās Kāzas (2008, režisors Horaţiu Mălăele)

Kādā mazā ciematā 1953. gadā tiek izjaukti kāda jauna pāra precību plāni, jo neveiksmīgā kārtā tieši naktī pirms kāzām nomirst pats Josifs Staļins. Jebkādas publiskas svinības ir aizliegtas, tāpēc pāris nolemj pārveidot laimīgo notikumu par “klusajām kāzām”.

Filmas garums 1 st. 25 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

20.15 Concurs / Orientēšanās (1982, režisors Dan Pita)

Kolēģu grupa dodas ceļojumā uz Rumānijas kalniem un pazūd mežā. Kolēģi sacenšas, lai atrastu ceļu uz mājām. Taču kādā brīdī orientēšanās sacensības pārvēršas par ceļojumu sevī.

Filmas garums 1 st. 30 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Otrā diena: 24. novembris

15.00 Pădurea Spânzuraţilor / Pakārto mežs (1964, režisors Liviu Ciulei)

1916. gadā Habsburgu armijas virsnieks, etniskais rumānis Apostols Bologa, nonāk smagas izvēles priekšā. Viņš nevar izšķirties, vai saglabāt lojalitāti Habsburgiem, vai dezertēt uz rumāņu armiju.

Filmas garums 2 st. 50 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

18.00 E pericoloso sporgersi / Neliecies ārā pa logu (1993, režisors Nae Caranfil) Stāsts par trim jauniem rumāņiem, kuru dzīves risinās astoņdesmito gadu Rumānijā. Romantiskā komēdija tiek izstāstīta trīs daļās, kuru nosaukumi sniedz mājienu par notikumiem, kas tajās savērpjas: “Studente”, “Aktieris” un “Karavīrs”.

Filmas garums 1 st. 45 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

20.00 Balanta / Ozols (1992, režisors Lucian Pintilie)

Stāsts par sievieti, kura ceļo pa Rumāniju, lai apglabātu tēva pelnus. Viņas ceļojums notiek laikā, kad Rumānijas laukos valda haoss, jo Čaušesku režīms piedzīvo savas pēdējās dienas.

Filmas garums 1 st. 45 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Trešā diena: 25. novembris

16.30 Mihai Viteazul / Mihajs Drosmīgais (1971, režisors Sergiu Nicolaescu) Austrumeiropas provinces Valahijas princis Mihajs Drosmīgais cenšas apvienot savu reģionu ar kaimiņprovincēm - Moldovu un Transilvāniju. Lai to izdarītu, ir nepieciešama nopietna stratēģiska plānošana un noteikta rīcība. Viņam jādodas karot gan ar Osmaņu, gan Austrijas impērijām. Karš ieilgst vairāk nekā desmit gadus, kaujas ir asiņainas, bet Mihaja apņēmību izveidot jaunu Rumānijas nāciju tas nemazina.

Filmas garums 3 st. 23 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

20.30 Filantropica/ Filantropija (2002, režisors: Nae Caranfil)

Ovidiu Gorea ir nabadzīgs skolotājs, kad satiek pievilcīgo, bet visnotaļ materiālistiski noskaņoto jauno daiļavu Diānu. Lai apmierinātu savas mīļotās alkas pēc greznības, Ovidiu meklē veidu, kā ātri nopelnīt naudu, tā rezultātā sapinoties ar krāpniekiem. Ar ceļabiedres Mirunas palīdzību Ovidiu naudu tomēr iegūst, tomēr viss kļūst sarežģītāk, kad Miruna iemīlas savā partnerī.

Filmas garums 1 st.50 min., filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu