Ko par Jaunzemes kandidatūru saka eksperti un politiķi? (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzītā Ieva Jaunzeme patlaban ir labākā pieejamā kandidāte uz šo amatu, otrdien preses konferencē atzina VID vadītāja amata konkursam piesaistītās personāla atlases kompānijas "Amrop" vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa.

Viņa informēja, ka "Amrop" uzdevums bija definēt VID vadītāja amata konkursa atlases kritērijus, veikt tirgus izpēti un uzrunāt potenciālos kandidātus, motivēt viņus pieteikties konkursam, kā arī padziļināti izvērtēt šo pretendentu atbilstību amatam.

Kopumā "Amrop" VID vadītāja amata konkursā aicināja pieteikties 144 pretendentus no valsts pārvaldes un privātā sektora. Tomēr no visiem uzrunātajiem konkursā pieteicās 24 pretendenti - no tiem 11 bijuši "Amrop" uzaicināti, starp kuriem bijusi arī VID vadītāja amatam izraudzītā Jaunzeme.

Ārste-Avotiņa atzina, ka, neskatoties uz faktu, ka VID vadītāja amata konkursa komisijā darbojās eksperti no dažādām jomām, tomēr komisijas lēmums par Jaunzemes virzīšanu VID ģenerāldirektora amatam bijis vienbalsīgs.

Komisija novērtēja Jaunzemes stiprās puses, proti, spēju ieviest pārmaiņas, spēju pieņemt nepopulārus lēmumus reformu ieviešanai, spēju apstrādāt lielu apjomu informācijas. Tāpat, komisijas ieskatā, Jaunzemei ir stratēģisks redzējums par VID attīstību un viņa ir lojāla organizācijai, kurā strādā. "Jaunzeme ir labākais pašlaik pieejamais kandidāts uz šo amatu," uzsvēra personāla atlases eksperte.

VID ģenerāldirektora amatam izvirzītā Ekonomikas ministrijas administrācijas vadītāja Ieva Jaunzeme ir augsta līmeņa profesionālis valsts pārvaldē, aģentūrai LETA šādu viedokli pauda "Jaunās Vienotības" (JV) politiķis, pašreizējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Politiķis teica, ka ļoti respektē atlases komisijas lēmumu Jaunzemi izraudzīties par nākamo VID vadītāju. Viņš uzskata, ka Jaunzeme ir augsta līmeņa profesionāle valsts pārvaldē ar "smagsvara spēlētāja" dzīvesgājuma aprakstu (CV).

"Ja Jaunzemes kundze augsti vērtēta Ekonomikas ministrijā, tad viņa, visticamāk, varēs [būt labs VID vadītājs] - es gan neesmu viņu vērtējis šādā kontekstā, bet viņa katrā ziņā ir augsta līmeņa profesionālis valsts pārvaldē," sacīja Ašeradens.

Politiķis atgādināja, ka, atlases komisijai noslēdzot darbu, par VID vadītāju nu būs jālemj valdībai.

Tikmēr partijas "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems norāda, ka partija vēl tikai vērtēs VID vadītāja amatam izvirzītās Ievas Jaunzemes kandidatūru.

Partijas līdzšinējā nostāja bijusi, ka jaunajai valdībai amatam ir jārīko jauns konkurss, taču pašlaik Gobzems nevarēja pateikt, vai Jaunzeme tāpēc netiks atbalstīta.

Pēc viņa teiktā, pašlaik parlamenta deputātu darba kārtībā ir citi jautājumi un svarīgi uzdevumi, piemēram, komisiju ievēlēšana.

Taču Jaunzemes kandidatūra tiks vērtēta politiskā spēka frakcijā, apliecināja Gobzems.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amata kandidāte Ieva Jaunzeme līdz šim sevi pierādījusi kā "gana profesionālu cilvēku", paužot personīgo viedokli, aģentūrai LETA teica partiju apvienības "Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts Artis Pabriks.

Pabriks pauda, ka viņa personīgā attieksme pret Jaunzemi ir pozitīvi neitrāla, jo viņa līdz šim sevi pierādījusi kā "gana profesionāls cilvēks". Vienlaikus Pabriks norādīja, ka VID vadītāja amats ir diezgan liels izaicinājums.

Pabriks gan nemācēja teikt, vai viņa pārstāvētais politiskais spēks Jaunzemi atbalstīs, jo šis jautājums vēl nav apspriests.

AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts komentēja, ka iespējamās VID vadītājas kandidatūra tiks apspriesta frakcijā tuvāk laikam, kad viņas apstiprināšana nonāks valdības dienaskārtībā. Vienlaikus viņš neslēpa, ka Jaunzemes kandidatūra viņam nav bijusi "nedz negaidīta, nedz nezināma", jo, viņaprāt, Jaunzeme ir pieredzējusi civildienesta profesionāle, kas daļai deputātu ir pazīstama arī personīgi.

Valsts kancelejas direktors, VID vadītāja amata konkursa komisijas vadītājs Jānis Citskovskis bilda, ka Jaunzemes iecelšanai jaunajā amatā nav nekādu šķēršļu.

Pēc Valsts kancelejas vadītāja teiktā, Jaunzeme visās trijās VID vadītāja amata konkursa kārtās ieguva augstāko novērtējumu un arī pēdējā kārtā saņēma vienbalsīgu amata konkursa komisijas atbalstu.

Komisija novērtēja Jaunzemes ilgo pieredzi, vadot valsts pārvaldes iestādes, piemēram, Konkurences padomē, Labklājības ministrijā un patlaban Ekonomikas ministrijā. Tāpat komisija novērtējusi viņas pieredzi pārmaiņu vadībā, komisiju pārliecinājis Jaunzemes skatījums par to, kā būtu jāattīstās VID, kādas izmaiņas iestādē nepieciešamas un kā VID jāveido sadarbība ar uzņēmējiem.

Citskovskis uzsvēra, ka drošības iestāžu priekšpārbaudē par VID vadītāja amata kandidātiem Jaunzemes kandidatūrā netika konstatētas nekādas pazīmes, kas pretendentu vērtēšanas komisijai neļautu viņu virzīt iecelšanai amatā.

"Man bija pārliecība, ka nav nekādu šķēršļu vai aizdomu, ka Jaunzeme neatbilstu amatam," uzsvēra Citskovskis un piebilda, ka šis VID vadītāja amata konkurss bijis vissarežģītākais, kādu viņam nācies vadīt.

Tāpat Valsts kancelejas direktors piebilda, ka VID vadītāja amata atlases komisija savu darbu ir pabeigusi un informācija par Jaunzemes virzīšanu VID ģenerāldirektora amatam tiks iesniegta Finanšu ministrijā, bet lēmums par Jaunzemes apstiprināšanu būs politiķu ziņā.

Jau ziņots, ka VID vadītāja amatam virza bijušo Konkurences padomes vadītāju, līdzšinējo Ekonomikas ministrijas administrācijas vadītāju Ievu Jaunzemi.

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 2018.gada 10.martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016.gada novembra.

Šā gada 13.martā valdība par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecēla VID ģenerāldirektora vietnieci nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktori Daci Pelēko.

Vēlāk uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca, kad publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu