Spānija: Neatkarīgā Skotija varēs pievienoties ES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neatkarīgā Skotija varēs pievienoties Eiropas Savienībai (ES), otrdien paziņojis Spānijas ārlietu ministrs Žozeps Borreljs, vienlaikus brīdinot par Apvienotās Karalistes vājumu.

Līdz šim Madride, kas bargi vēršas pret Katalonijas centieniem atdalīties no Spānijas, tika uzskatīta par būtisku šķērsli tam, lai Skotija varētu kā neatkarīga valsts pievienoties ES.

Lielbritānija 29.martā pametīs ES, un, ja Skotija, ejot tiesisku ceļu, izstāsies no Lielbritānijas, tā varēs atgriezties ES, skaidroja ministrs.

"Kāpēc ne? Ja viņi pamet Lielbritāniju, ievērojot viņu iekšējos noteikumus," intervijā tīmekļa izdevuma "Politico" ES vietnei sacīja ministrs.

"Ja Vestminstera piekrīt, mēs netaisāmies būt lielāki katoļi par pašu pāvestu."

Gan Skotijā, gan Katalonijā 2014.gadā notika neatkarības referendumi. Skotijas nacionālisti referendumā tika sakauti, bet Spānija atteicās atzīt simbolisko balsojumu Katalonijā.

Pēc tam kad 2016.gada referendumā vairums britu nobalsoja par izstāšanos no ES, bet skoti - par palikšanu blokā, aktivizējušies centieni par vēl viena Skotijas neatkarības referenduma sarīkošanu.

"Esmu krietni vairāk satraukts par Apvienotās Karalistes vienotību nekā par Spānijas Karalistes vienotību," intervijā "Politico" sacīja Borreljs.

"Man šķiet, ka Apvienotā Karaliste sašķelsies vēl pirms Spānijas, " viņš piebilda. "Tā ir skaidra zīme Apvienotās Karalistes vājumam."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu