ES Tiesa izskatīs lietu par "Brexit" apturēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Tiesa mēneša beigās izskatīs lietu, kurā Lielbritānijas valdība lūgta izklāstīt, kādā veidā valsts var anulēt lēmumu izstāties no ES.

Lielbritānijas Augstākā tiesa šodien noraidīja valdības mēģinājumu apstrīdēt zemākās instances tiesas spriedumu, kurā ES Tiesa aicināta izklāstīt "vai, kad un kā" Lielbritānija var vienpusēji anulēt savu lēmumu izstāties no ES.

"Labākais, tiešām neatvairāms, objektīvs pierādījums, ka visi varianti joprojām ir uz galda, ir izmisums, ar kādu valdība rīkojās, lai (..) neļautu parlamenta locekļiem saskatīt skaidru ceļu, kā palikt" Eiropas Savienībā, sacīja jurists Džolions Moems.

Lietu caur augstāko tiesu Skotijā ierosināja leiboristi, skotu nacionālisti un zaļie no Lielbritānijas un Skotijas parlamentiem un Eiropas Parlamenta (EP).

Augstākā civilā tiesa Skotijā septembrī nolēma nodot šo jautājumu ES Tiesā, kur to plānots sākt izskatīt 27.novembrī.

Lielbritānijas valdība lūdza augstāko tiesu Skotijā atļauju apstrīdēt spriedumu Lielbritānijas Augstākajā tiesā, bet šis lūgums tika noraidīts. Pēc tam valdība vērsās tieši pie Augstākās tiesa ar šo lūgumu.

Augstākā tiesa šodien to noraidīja, bet norādīja, ka Skotijas tiesas spriedums ir "sākotnējs" un tai būs jāpieņem savs lēmums pēc vadlīniju saņemšanas no ES Tiesas.

2016.gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES un 2017.gada martā oficiāli informēja ES par šo lēmumu, kas jāīsteno divu gadu laikā, proti, Lielbritānijai jāatstāj bloks nākamā gada 29.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu