Pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas. Bez komentāriem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien aprit pieci gadi kopš traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Rīgā šodien no plkst.16.45 norisināsies Zolitūdes traģēdijas piemiņas pasākumi,   informēja biedrības "Zolitūde 21.11." valdes pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

Vispirms plkst.16.45 traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, notiks pareizticīgo mise bojāgājušo piemiņai. Pēc tam no plkst.17 līdz 19 Zolitūdes traģēdijas piektās gadskārtas piemiņas pasākums, kurā piedalīsies biedrības "Zolitūde 21.11." biedri, traģēdijā bojāgājušo tuvinieki un cietušie, glābšanas operācijas dalībnieki, valsts un pašvaldības pārstāvji un citi iedzīvotāji.

Plkst.17.30 sāks skanēt audioieraksts, un uz liela ekrāna tiks demonstrēta dokumentālā filma, kuru ir izveidojis režisors Konstantīns Odarsts. Pēc dokumentālās filmas sekos klusuma brīdis.

Plkst.17.45 sāks skanēt mūzikas skaņdarbu ieraksti, turpināsies dažādu videomateriālu par traģēdiju demonstrēšana uz liela videoekrāna un pasākuma dalībnieki liks svecītes pie sētas, kas ierobežo bijušo lielveikala "Maxima" teritoriju.

Pasākuma laikā interesenti par ziedojumiem varēs saņemt biedrības izdoto grāmatu "Atceries Zolitūdi".

Lai arī Zolitūdes traģēdija sākotnēji daudziem mācīja ar lielāku atbildību izturēties pret drošības prasībām, piecus gadus pēc nelaimes cilvēki ir sākuši atslābt un vairs nepievērš pietiekamu uzmanību šiem jautājumiem, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Viņš atzina, ka diemžēl reizēm ir vajadzīgi traģiski notikumi, lai cilvēki saprastu, cik svarīgi ir ievērot dažādus drošības normatīvus. Zolitūdes traģēdija bija viena no šādām skaudrām mācībām, kas cilvēkus sapurināja un "ļoti kardināli pamainīja sabiedrības attieksmi kopumā," tomēr tagad, kad ir pagājuši pieci gadi kopš šī notikuma, var just, ka "lēnām sāk viss atkal jau drusciņ atslābt," izteicās VUGD priekšnieka vietnieks.

Vaicāts, kādas drošības problēmas tieši pēdējā laikā ir aktualizējušās sabiedrībā, Eklons atzīmēja kādu nesen veiktu vairāku tūkstošu Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā atklājies, ka 68% respondentu atzīst dūmu detektoru nepieciešamību mājoklī, bet tajā pašā laikā tikai 9% respondentu šādus dūmu detektorus sev mājās ir uzstādījuši. "Man personīgi tā liekas diezgan paradoksāla situācija, ja mēs runājam par lietu, kas maksā desmit eiro," pauda VUGD amatpersona.

Eklons atgādināja, ka sabiedrības kopējā drošība sākas ar katra cilvēka individuālo drošību, kas savukārt sakņojas ģimenē un skolā. "Izpratne par drošību apzināti tiek veidota skolās un citās mācību iestādēs. Protams, te lomu spēlē arī tas, kā šie jautājumi tiek pārrunāti ģimenē, kas tiek bērniem stāstīts. Un tikai tad, ja jau no mazas kājas mēs sākam šo izpratni veidot, tā kļūst par rutīnu un zemapziņas darbību krīzes situācijā. Tas ir tas lielākais izaicinājums mums šobrīd," pauda VUGD priekšnieka vietnieks.

Kā ziņots, šodien aprit pieci gadi, kopš Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika nepareizi aprēķinātu jumta konstrukciju slodžu dēļ, kas izraisīja iegruvumu.

GALERIJA: Pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu