Simtgades pūļu haoss Rīgā: ieraksti no pilsētas videokamerām (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kā liecina novērojumi - svētku salūtu apmeklēja ļoti daudz cilvēku, notika drūzmēšanās, lai tiktu pie pie labākās vietas, no kuras vērot svētku salūtu. Cilvēku plūsmu pēc svētku salūta ļoti labi iespējams novērot pilsētas video novērošanas kamerās.

Latvijas valsts simtgadei veltīto gaismas uzvedumu “Saules mūžs” 18. novembra vakarā klātienē noskatījušies apmēram 110 000 iedzīvotāju.

Gaismas uzveduma norise aptvēra plašāku norises vietu nekā citus gadus – Daugavas akvatoriju, iesaistot Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Saules akmens ēkas, AB dambi, kā arī izgaismojot Rīgas panorāmu. Uzveduma norisi cilvēki vēroja abpus Daugavas, gan, kā ierasts 11. novembra krastmalā, gan arī Pārdaugavā un uz tuvumā esošajiem tiltiem.

Gaismas uzvedums „Saules mūžs” tika iekļauts simtgades svinību nacionālajā pasākumu plānā un bija visplašākajai auditorijai pieejamais Latvijas valsts simtgades svinību notikums, jo to varēja noskatīties gan klātienē, gan pie televīzijas ekrāniem Latvijā un ārvalstīs.

Valsts simtgades jubilejai veltīto gaismas uzvedumu “Saules mūžs” – vizuāli muzikālu stāstu sešās daļās par Latvijas valsti no idejas par tās rašanos līdz šodienai ar apliecinājumu Latvijas nākotnei – veidoja Latvijas mākslinieki, kas, līdzīgi kā citu mākslas nozaru pārstāvji, Latvijas simtgadē rādīja savu labāko profesionālo sniegumu gaismas uzvedumu scenogrāfijā, pirotehnikas un gaismas dizaina mākslā.

Policija norādījusi, ka simtgades pasākumu norises vieta un laiki varēja būt labāk pārdomāti.

Valsts policijas (VP) Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs nepiekrīt sociālajos tīklos izskanējušajiem prātojumiem, ka lielā, neorganizētā pūļa dēļ simtgades svinības par mata tiesu nebeidzās ar traģēdiju. Velšs uzsvēra, ka policija ļoti gatavojās kārtības nodrošināšanai šo pasākumu laikā un monitorēja situāciju jau iepriekš. Tajā pašā laikā policijas pārstāvis atzina, ka pasākumus, iespējams, apmeklēja lielāks cilvēku skaits, nekā bija plānots.

Izskanējušās negācijas par svētdienas vakarā Vecrīgā piedzīvoto lielo drūzmēšanos Velšs izskaidroja ar emocijām. "Skaidrs, ka parādījās zināmi pūļa psiholoģijas elementi, un cilvēkam, kurš jūtas nedroši vai neērti pūlī, brīdī, kad viņam ir jāpastāv, jāgaida, kad kaut kas nekustas, parādās spriedze. (..) Un, protams, kur ir cilvēku masas, tur ir arī riski," sacīja policijas pārstāvis.

Tai pašā laikā viņš atgādināja, ka policija jau pirms simtgades svinībām bija brīdinājusi, ka apmeklētāju skaits būs liels, tādēļ katram pašam bija jāizvērtē, vai došanās uz šādiem pasākumiem konkrētajam cilvēkam vai ģimenei būs piemērota un vai šādā blīvā pūlī varēs justies labi.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu