Izsludināta kandidātu pieteikšana Naumaņa Gada balvai kritikā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludinājusi kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa (1962-2014) vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā, kā arī Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 10. decembrim.

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins uzskata, ka “kritiķa misija nav ne viegla, ne patīkama, taču ļoti nepieciešama normālai kultūras procesu attīstībai jebkurā sabiedrībā. Naumaņa balva mākslas kritikā nespēj kompensēt tās mokas un ciešanas, ko kritiķis spiests piedzīvot, tomēr ar tās palīdzību mēs cenšamies kritiku padarīt par tēmu, kuru ir iespējams un nepieciešams apspriest."

Godalgas mērķis ir izcelt kritikas nozīmi mākslas procesā, veicināt kritikas kvalitāti un rosināt kritisko domāšanu. Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu. Galveno balvu 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2017. gada 1. decembra līdz 2018. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors. Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2018. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Pieteikumi jāiesūta līdz 10. decembrim.

Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā. Pagājušā gada galvenās balvas saņēmēja Anda Baklāne uzskata, ka: "dažreiz saka, ka visu nozīmīgo savulaik jau uzrakstījuši Platons, Šekspīrs vai Gēte, cilvēki mūžīgi mēģinot rast atbildes uz vieniem un tiem pašiem jautājumiem par esamību, nāvi un cilvēku attiecībām. Tomēr pēdējā laikā būtiski šķiet domāt tieši par to, kā kultūras un sabiedrības mainās. Jaunas attiecību formas ir kā matemātiskas problēmas, kuras jāatrisina. Jo nopietnākas problēmas skar kultūras un sabiedrības, jo vairāk mākslas un domāšanas par to vajadzīgs."

Dita Rietuma un Normunds Naumanis
Dita Rietuma un Normunds Naumanis Foto: Kristaps Kalns, Dienas mediji

Balvas tiks pasniegta 14. janvārī pasākumā “NN nakts” Jaunajā Rīgas teātrī, to finansiāli atbalsta Kultūras ministrija. Informatīvais atbalsts no laikraksta "Diena" un žurnāla "Ir".

Pieteikumus izvērtēs un balvu laureātus noskaidros žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla “Satori.lv” galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, literatūras kritiķe, pagājušā gada galvenās balvas mākslas kritikā ieguvēja Anda Baklāne, teātra kritiķe Edīte Tišheizere un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte. Žūrijas darbam atbalstu sniedz Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: kritikas.balva@gmail.com un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts uz Gada balvu kritikā vai Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV.

Balvu ir izveidojusi Normunda Naumaņa biedrība, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkevics, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma u.c. Biedrības valdes priekšsēdētāja ir Sarmīte Ēlerte.

Biedrības mērķis ir mākslas kritikas un kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā, kultūras vērtību popularizēšana un izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu