Dombrovskis: Manevru iespējas Latvijas budžeta plānā ir ierobežotas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis portālam TVNET norāda, ka pēc Latvijas budžeta plāna projekta izvērtēšanas esot skaidrs, ka jaunajai valdībai būs ierobežotas manevru iespējas, veidojot nākamā gada budžetu.

"EK vērtējumā Latvijas budžets kopumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām," norāda Dombrovskis. "Jāuzsver, ka manevru iespēja budžetā ir samērā ierobežota. Vērojama tendence, ka, neraugoties uz ekonomikas pietiekami straujo izaugsmi, budžeta deficīts arī turpina pieaugt, kaut arī nelielā apmērā."

Viņš uzsver, ka atbilstoši EK prognozei, pagājušogad budžeta deficīts bija 0,6% no IKP, šogad prognozēts 0,8% apmērā no IKP. Nākamgad, ja netiks veiktas nekādas korekcijas, budžeta deficīts varētu sasniegt jau 1% no IKP.

"Būtu svarīgi nodrošināt, ka budžeta deficīts turpina samazināties," sacīja Dombrovskis. Viņš norāda, ka viens no faktoriem, kāpēc pašlaik ir visai ierobežotas manevru iespējas, ir nodokļu reformas negatīvās fiskālā ietekme, respektīvi, budžeta ieņēmumi ir mazāki.

Jāatgādina, ka pēc valdības izveidošanas tai būs jāsagatavo un jāiesniedz EK izvērtēšanai jauns budžeta projekts. 

Jautāts par to, vai Itālijas situācija - iespējamā procedūras par pārmērīgu budžeta deficītu atvēršana - ietekmēs arī pārējās dalībvalstis, Dombrovskis atbildēja, ka būtiska ietekme uz pārējām eirozonas valstīm neesot novērota, taču EK turpinot monitorēt situāciju.

Kā jau ziņots, Eiropas Komisija (EK) saskaņojusi Latvijas 2019.gada budžeta plānu, norādot, ka tas visumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem.

Desmit valstu iesniegtie plāni pilnībā saskanēja ar Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem, tostarp Grieķijai, kas šo mērķi sasniedza pirmoreiz. Pārējās valstis - Austrija, Kipra, Somija, Vācija, Īrija, Lietuva, Luksemburga, Malta un Nīderlande.

Vēl trīs valstu - Igaunijai, Latvijai un Slovākijai - iesniegtie plāni lielākoties atbilda pakta noteikumiem. 

Savukārt Beļģijas, Francijas, Portugāles, Slovēnijas un Spānijas plānos atrastas neatbilstības, kas rada risku. Savukārt Itālijas populistu valdības izstrādātais budžeta projekts tika oficiāli noraidīts. EK ziņojumu izvērtēs dalībvalstis, pēc kā iespējama procedūras par pārmērīgu budžeta deficītu atvēršana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu