Grībauskaite: Tādi cilvēki kā Nekrošus ir neaizstājami

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas, Igaunijas un Vācijas prezidentiem Rīgas pilī.
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas, Igaunijas un Vācijas prezidentiem Rīgas pilī. Foto: Ieva Čīka/LETA

Tādi cilvēki kā šonedēļ mirušais izcilais lietuviešu režisors Eimunts Nekrošus ir neaizstājami, trešdien uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, godinot meistara piemiņu viņa teātra studijā "Meno fortas" Viļņā.

"Mainās laiki, mainās cilvēki, nāk citas aktualitātes. Atnāks citi un citādi režisori, bet tādi kā Nekrošus nekad vairs neatnāks un tādus kā Nekrošus mums nekad neviens neaizstās," viņa sacījusi žurnālistiem.

Kā atzinusi Grībauskaite, viņas paaudze faktiski uzaugusi ar Nekrošus izrādēm Jaunatnes teātrī.

"Patiesībā viņš mūs audzinājis, izglītojis, veidojis. (..) Tā bija mūsu jaunība, mūsu dzīve, mēs tiecāmies šurp, jo te redzējām visu - gan brīvību, gan domu, gan intelektu, gan kaut kādu pretošanos jau toreiz, padomju laikos," sacījusi prezidente, atceroties, ka pēc biļetēm nācies izstāvēt garu garās rindas.

Pēc Grībauskaites teiktā, viņai palikušas prātā nevis konkrētas izrādes, bet kopības sajūta, apziņa, ka "šie ir tie cilvēki, kuri arī domā par visu - par dzīvi, par valsti".

Jau ziņots, ka Nekrošus naktī uz otrdienu jutās slikti pēc ceļojuma un tika nogādāts Viļņas Santaras slimnīcā, kur trijos naktī miris. Trešdien viņam būtu apritējuši 66 gadi.

Režisora piemiņai priekšpusdienā Viļņas Bernardīnu baznīcā tika noturēta Sv.Mise, bet viņa talanta cienītāji līdz astoņiem vakarā var atvadīties no pēkšņā nāvē mirušā meistara viņa teātra studijā "Meno fortas" Viļņā.

Pēc tuvinieku lūguma Nekrošus tiks apglabāts savā dzimtajā Raseiņu rajonā, Šiluvā, privātā bēru ceremonijā, lai gan Lietuvas valdība izteica gatavību rīkot valsts bēru ceremoniju. Bēres notiks ceturtdien.

Nekrošus dzimis 1952. gada 22. novembrī Raseiņu rajona Pažobres ciemā. Savas karjeras laikā viņš kļuva par vienu no slavenākajiem lietuviešu teātra režisoriem. Nekrošum piešķirta Lietuvas nacionālā kultūras un mākslas prēmija un citi apbalvojumi.

1978.gadā beidzis Krievijas Valsts teātra mākslas institūtu (GITIS). Strādājis Lietuvas Valsts jaunatnes teātrī, no 1993. līdz 1997. gadam bijis starptautiskā teātra mākslas festivāla LIFE režisors. 1998. gadā Viļņā dibinājis teātra studiju "Meno fortas" un bijis tās vadītājs.

Nekrošus kļuva slavens ar Lietuvas Jaunatnes teātrī iestudētajām izrādēm "Kvadrāts", "Pirosmani, Pirosmani", "Mīla un nāve Veronā", "Un garāka par mūžu diena ilgst", "Tēvocis Vaņa". Par vēsturiski nozīmīgu Lietuvas teātrim tiek uzskatīta izrāde "Hamlets", ko Nekrošus iestudējis festivālam LIFE.

Režisors strādājis arī ārzemēs - Itālijā, Krievijā un Argentīnā. Pērn pēc 26 gadu pārtraukuma Nekrošus atgriezās Lietuvas Jaunatnes teātrī, iestudējot izrādi "Cinks" pēc baltkrievu rakstnieces, Nobela prēmijas literatūrā laureātes Svetlanas Aleksijevičas grāmatas.

Savukārt Lietuvas Operas un baleta teātrī Nekrošus režisējis vairākas operas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu