Nedaudz "miglains skats" autovadītājam nav bīstams? Tas ir bīstams mīts!

Zīmes tomēr svarīgi redzēt
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Autovadītājs ar saulesbrillēm
Autovadītājs ar saulesbrillēm Foto: picture alliance / moodboard / Scanpix

Jo ne tikai savai, bet arī apkārtējo drošībai ir ļoti svarīgi, lai auto vadītājam būtu pietiekami laba redzamība.

Rudenī, diennakts tumšajam laikam kļūstot garākam, pasliktinās redzamība. Tāpat tumšajos gadalaikos cilvēki ir saguruši, apātiskāki, palielinās reakcijas laiks. Tas iespaido autovadītājus, un, ja autovadītājam ir kaut nelielas redzes problēmas, reakcijas ātrums pasliktinās vēl vairāk. Rodas risks ne tikai pašam vadītajam, bet arī citiem satiksmes dalībniekiem, norāda OptiO galvenā optometriste Kristīne Detkova.

Noteikumos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju uzskaitīta virkne prasību, tostarp kritēriji redzes veselības jautājumos. Atkarībā no tā, kādas kategorijas transportlīdzekli cilvēkam ir tiesības vadīt, kurā valstī viņš brauc pie stūres, prasības redzei var atšķirties.

Piemēram, Latvijā, lai vadītu “vieglo automašīnu” (B kategorijas autovadītāja apliecība), redzes asumam ir jābūt vismaz 0,5, skatoties ar abām acīm kopā. Tomēr jāatceras, ka redzes asuma mērījums parasti notiek mākslīgos, standartizētos apstākļos, un daudzi cilvēki šo testu veiksmīgi nokārto.

Tomēr reālajā dzīvē var gadīties braukt miglā, krēslā, tumsā apžilbt no pretim braucošas mašīnas gaismām. Tādās nestandarta situācijās spēja redzēt ir daudz sliktāka nekā brīdī, kad sēžam redzes pārbaudes krēslā. Tādēļ par to, vai un kā jālieto brilles, braucot pie auto stūres, katram būtu individuāli jākonsultējas ar optometristu un, nepieciešamības gadījumā, jāizgatavo īpašas brilles tieši auto vadīšanai īpašos apstākļos.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu