Vīrieši un sievietes laimi pieredz atšķirīgi. Lūk, kāpēc (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuri ir laimīgāki: vīrieši vai sievietes? Pētījumā pierādīts, ka šis jautājums ir ļoti sarežģīts un problēma slēpjas jau pašā jautājumā, proti, sievietes un vīrieši laimi pieredz atšķirīgi, tāpēc pateikt, kurš ir laimīgāks, nevar.

Statistika pierāda, ka laimes sajūta starp sievietēm pēdējos 30 gados ir samazinājusies, turklāt pētījumos noskaidrots, ka, salīdzinot ar vīriešiem, sievietēm ir divas reizes lielāka iespēja sasirgt ar depresiju. Jau sen ir pierādīts, ka dzimuma lomai ir liela nozīme depresijas jautājumā, jo šī slimība ir saistīta ar bioloģiskajiem, psiholoģiskajiem un sociālajiem faktoriem, kas starp dzimumiem ir atšķirīgi.

Tomēr ir zināms, ka sievietes biežāk nekā vīrieši var pieredzēt spēcīgas pozitīvas emocijas, piemēram, prieku un laimi. Tātad izskatās, ka šo spēcīgo pozitīvo emociju pretējā pusē ir spēcīgas negatīvas emocijas, kas paaugstina depresijas risku. Tiesa, ir arī pierādīts, ka sievietes vērsīsies pie ārsta un lūgs palīdzību daudz biežāk nekā vīrieši, tātad sievietes no depresijas arī izārstēsies drīzāk.

Pirmajos pētījumos, kas pievērsušies dzimuma un laimes jautājumam, atklāts, ka sievietes un vīrieši ir socializēti izteikt dažādas emocijas. Sievietes biežāk pauž prieku, mīļumu vai bailes, kas ļauj tām veidot sociālās saites, kā arī saglabāt savu tradicionālo mātišķo lomu sabiedrībā. Savukārt vīrieši vairāk pauž dusmas, lepnumu un nicinājumu, kas piederas aizstāvja un apgādātāja lomai sabiedrībā.

Tomēr šīs atšķirības nav tikai sociālas, bet arī ģenētiskas. Vairākos pētījumos veiktos testos sievietes uzrādīja lielākus panākumus jautājumos par emociju atpazīšanu, sociālām saiknēm un empātiju nekā vīrieši.

Smadzeņu pētījumos noskaidrots, ka sievietes emociju apstrādes laikā izmanto lielāku smadzeņu daļu, kas satur spoguļneironus, nekā vīrieši. Spoguļneironi ļauj mums pieredzēt pasauli no cita cilvēka perspektīvas, kā arī saprast to darbības un nodomus. Tas izskaidro, kāpēc sievietes var piedzīvot dziļas skumjas un empātiju.

No psiholoģijas viedokļa izskatās, ka sievietes un vīrieši atšķiras tajā, kā tie apstrādā un pauž emocijas.

Sievietēm ir grūtāk saglabāt laimīgu stāvokli, kad tās saskārušās ar sociālajām gaidām un ierobežojumiem. Piemēram, salīdzinot ar vīriešiem, sievietes daudz smagāk pārdzīvo sociālu atstumtību nekā vīrieši, turklāt biežāk citu vajadzības izvirza par savu prioritāti. Laika gaitā tas var novest pie emocionāla noguruma un depresijas.

Kā redzams, jautājums par saistību starp laimi un dzimumu ir visai sarežģīts un saistīts ne vien ar fizisko dzimumu, bet arī ar sociālajiem un daudziem citiem apkārtējiem faktoriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu