Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja atjauno ceļa savienojumu uz robežas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja pēc 14 gadu pārtraukuma atjaunojušas autoceļa savienojumu uz robežas, ceturtdien pavēstīja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Zemes ceļš pilnībā atrodas demilitarizētajā zonā, kas sadala pussalu, un tiks izmantots nākamgad kopīgām operācijām, lai atgūtu 1950.-1953. gada karā kritušo mirstīgās atliekas.

12 metrus platā ceļa būve Čorvonā, netālu no demilitarizētās zonas centra, ir viens no vairākiem soļiem, par kuriem samitā septembrī vienojās Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Kaimiņvalstis arī vienojušās likvidēt bunkurus un aizvākt bruņojumu no robežas pamiera ciemata Panmundžomas.

"Ziemeļkorejai un Dienvidkorejai ir vēsturiski svarīgi atvērt jaunu savienojuma punktu un kopīgi iesaistīties operācijās, lai atgūtu karā kritušo mirstīgās atliekas šajā vietā, kur tika pieredzētas vienas no smagākajām kara kaujām," teikts ministrijas paziņojumā.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu