Vējonis novembrī apmeklēs Ukrainu, piedaloties arī Golodomora upuru piemiņas pasākumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no 23.novembra līdz 25.novembrim oficiālā vizītē apmeklēs Ukrainu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Oficiālās vizītes laikā Valsts prezidents tiksies ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un Ukrainas Ministru prezidentu Volodimiru Groismanu, kā arī piedalīsies Golodomora 85.gadadienai veltītajos upuru piemiņas pasākumos, paužot nosodījumu Staļina laika padomju represijām pret Ukrainas tautu.

24.novembrī Valsts prezidents noliks ziedus pie pieminekļa Nezināmajam kareivim un pie "Debesu simtnieka" piemiņas krusta Maidana notikumu upuriem. Dienas turpinājumā Vējonis piedalīsies Golodomora piemiņas forumā "Ukraine remembers, the World Acknowledges", kā arī apmeklēs Golodomora upuru piemiņas memoriālu.

Vizītes laikā Valsts prezidentam plānota arī tikšanās ar Krimas tatāru pārstāvjiem un Austrumukrainas apmeklējums.

Golodomors bija masveida bads Ukrainā 1932.-1933.gadā, kas iestājās, padomju varas iestādēm atņemot pārtiku Ukrainas zemniekiem. Šīs Staļina laika represijas bija vērstas pret Ukrainas sabiedrības turīgāko daļu ar mērķi iznīcināt "ukraiņu nacionālismu" un vēlmi pēc lielākas pašnoteikšanās. Bada rezultātā pēc dažādām aplēsēm bojā gāja 3,5-7,5 miljoni ukraiņu. 2008.gadā Saeima atzina Golodomoru par genocīdu pret Ukrainas tautu, norāda Valsts prezidenta kancelejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu