Melnās šopinga piektdienas maģiskais valdzinājums un bankrots! (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ne tikai mošķu svētki Helovīns un Ziemassvētku egles oktobrī, bet arī Melnā piektdiena – trakā iepirkšanās diena ar grandiozām atlaidēm – kļūst par Latvijas patērētāju tradīciju. 

Kāpēc novembrī no katra stūra skan aicinājumi nenokavēt Melno piektdienu, kas šogad iekrīt 23.novembrī, kas par šo dienu jāzina un kā to gudri izmantot, skaidro nacionālais dāvanu eksperts, uzņēmums „Lieliska dāvana”.

Atlaides pat nedēļu garumā

Kaut gan nosaukums vedina domāt par maģiskiem rituāliem, Melnajā piektdienā jeb Black Friday rituāls ir viens un nemainīgs - mēnesi pirms Ziemassvētkiem izdevīgi iepirkties „lētāk kā jebkad”, „gandrīz par velti” ar 50%, 70% un pat 90% atlaidi, iepriecinot sevi un gādājot dāvanas gadumijas svētkiem.

Šā notikuma dzimtene - ar milzīgiem ļaužu pūļiem tirdzniecības centros un naktī ieņemtām rindām pie lielveikalu durvīm - ir Amerika.

Tur Melnā piektdiena seko pēc novembra pēdējā ceturtdienā svinētās Pateicības dienas ar slaveno tītara ēšanu un četrām brīvām dienām, kas ļauj iepirkties ar pilnu jaudu. Taču zīmīgais datums kļūst arvien pazīstamāks arī citviet pasaulē, tostarp arī Latvijā. Melni kaķi reklāmās un spīgojoši atlaižu procenti izskatās tiešām kārdinoši un ir kā gaismas stars pelēkajā novembra tumsā visiem, kam patīk pirkt un pārdot.

Zīmīgi, ka veikalnieki pēdējos gados arvien biežāk izvēlas ar Melno piektdienu apzīmēt ne tikai vienu konkrētu iepirkšanās dienu, bet novembra beigās piedāvā atlaides vairāku dienu vai pat nedēļu garumā.

Pirms Melnās ceturtdienas Amerikā pazīst arī Brūno ceturtdienu un nedēļas nogalei sekojošo Kiberpirmdienu, kad ar īpašām atlaidēm tiek piedāvātas elektronikas preces.

Diena ar vēsturi

Paša nosaukuma izcelsme „Melnā piektdiena” tiek skaidrota dažādi. Pagājušā gadsimta 60.gados Filadelfijā šādi tika apzīmēta Amerikā svinētā Pateicības diena, kad cilvēku tūkstoši, dodoties uz pilsētas lielveikaliem iepirkties, izraisīja plašus satiksmes sastrēgumus.

Melnās krāsas piesaukšana tiek saistīta arī ar senu mazumtirdzniecības grāmatvedības tradīciju ar sarkanu tinti apzīmēt zaudējumus, bet ar melnu - peļņu.

Laiks pirms Ziemassvētkiem ar aizrautīgo dāvanu pirkšanu tirgotājiem ļāva pelnīt un grāmatvedībai pāriet uz melnās tintes lietošanu.

Lai kā ar vēsturi, Melnā piektdiena ar katru gadu uzņem apgriezienus – jaunākā Deloitte aptauja liecina, ka šogad tajā piedalīsies jau 71% amerikāņu, katrs iztērējot vidēji 420 ASV dolāru. Turklāt trīs ceturtdaļas pircēju veikalos ir gatavi ierasties jau pirms deviņiem no rīta, lai nepalaistu garām neko no atlaižu klāsta.

Iepirkšanās drudzī viegli ir zaudēt ne tikai naudu, bet arī veselību.

Neticami, bet Amerikā Melnās piektdienas pēdējos gados laupījušas septiņu cilvēku dzīvības, bet 98 cilvēki ir ievainoti un upuru skaits ir lielāks nekā no haizivju uzbrukumiem, raksta www.imodeducation.com

GALERIJA: Atlaižu drudzis! Cilvēku pūļi «Melnās piektdienas» izpārdošanās

Ar vēsu galvu un sarakstu kabatā

Tāpēc viens no noteikumiem, lai iepirkšanās svētkiem nav slikta pēcgarša, – rūpīgi apdomāt budžeta iespējas un neļauties bezgalīgiem spontāniem pirkumiem, atgādina Rēzija Bērziņa, uzņēmuma „Lieliska dāvana” mārketinga speciāliste.

  • Ja lielo datumu gribi izmantot gudri, vislabāk vēsu galvu jau iepriekš sagatavot rīcības plānu.
  • Izpēti, salīdzini reklāmu piedāvājumus, labākos darījumus un izvēlies sev tīkamāko veikalu, taču fokusējies uz dažiem, lai iepirkšanās būtu patīkama, nevis stresains maratons ar spēku izsīkumu, tukšu maku un bankas kontu.
  • Sagatavo pērkamo lietu sarakstu, pie kura stingri turies pat tad, kad ceļā gadās kārtējais tik vilinošais augstpapēžu kurpju pāris vai neticami lētas smalka zīmola smaržas.
  • Ja jau šobrīd skaidri zini, kā iepriecināt savus mīļos cilvēkus Ziemassvētkos, nopērkot Melnajā piektdienā dāvanas, vari lieliski ietaupīt un būt brīvs no dāvanu meklēšanas svētku laikā. Piemēram, uzņēmums “Lieliska dāvana” tieši Melnajai piektdienai ir sagatavojis vairāk nekā 100 īpašus dāvanu piedāvājumus ar 50% atlaidi interneta veikalā – spa procedūras, aktīvās atpūtas piedzīvojumus un daudz ko citu.
  • Eiropiešiem Melnajā piektdienā brīvu dienu nedod, bet risinājums varētu būt iepirkšanās tiešsaistē, kur atlaižu klāsts ir tikpat plašs, bet nebūs rindu pie kasēm un sastrēgumu auto stāvlaukumos. Būtiski zināt, ka Eiropā Melnās piektdienas atlaides tiešsaistes veikalos var pieaugt pat līdz 90%. Līdz ar to vari brīvi sērfot pa glaunajiem Parīzes, Milānas vai Londonas veikaliem un iepirkties uz nebēdu.
  • Pirms pērc, vērts gan izpētīt, vai atlaides tiešām ir tik īpašas un ievērojamas, lai iepirkšanās būtu izdevīga.
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu