Jaunzeme stāsta, kā cīnīsies ar ēnu ekonomiku (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšana piecu gadu laikā zem 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP) būtu izcils sasniegums, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzītā Ieva Jaunzeme.

"Ja mēs piecu gadu laikā tiktu zem 20%, tas būtu izcili, ja mēs tiktu līdz 15%, tas būtu vienreizēji, bet es tomēr esmu reāliste," teica Jaunzeme.

Jautāta par konkrētām plānotajām darbībām ēnu ekonomikas apkarošanā, Jaunzeme atbildēja, ka nepieciešams strādāt ar aplokšņu algu un korupcijas izskaušanu. "Kā mēs zinām, pēdējā gada laikā [ēnu ekonomikas īpatsvaram] ir 1,3 procentpunktu pieaugums, neskatoties uz to, ka ir visaptverošs valdības plāns.

Tādējādi ir skaidrs, ka kaut kas nestrādā. Ko es darīšu? Būs darbs ar pirmreizinātājiem - lielākais pienesums joprojām ir aplokšņu algām, bet otrs, par ko arī tiek runāts, ir esošā korupcija un kukuļu sistēma. Tādējādi ir divi galvenie objekti, ar kuriem ir jāstrādā," viņa sacīja.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvars, pēc "SSE Riga" Ilgtspējīga biznesa centra pētījuma datiem, pērn bija 22% no IKP, kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā. Ēnu ekonomikas Latvijā būtiskākās komponentes ir aplokšņu algas - 45,5%, neuzrādītie ienākumi - 37,2%, kā arī neuzrādītie darbinieki - 17,4%.

Tāpat ziņots, ka konkursa komisija VID vadītāja amatam izvirzījusi Jaunzemi. Jaunzeme patlaban ir Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja, bet iepriekš viņa bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā. Tāpat potenciālā VID ģenerāldirektore sešus gadus vadīja Konkurences padomi, bet pirms tam bija padomniece Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā. Jaunzeme arī četrus gadus bija ģenerāldirektore Latvijas Darba devēju konfederācijā.

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 2018.gada 10.martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016.gada novembra.

Vēlāk uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu