Turcijas ministrs: Tramps grasās pievērt acis uz Hašogi slepkavību

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps grasās pievērt acis uz saūdarābu žurnālista un Rijādas kritiķa Džamala Hašogi slepkavību, piektdien sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu. Tramps iepriekš bija paziņojis, ka Stambulā Saūda Arābijas konsulātā pastrādātā slepkavība ASV attiecības ar Saūda Arābiju neietekmēs.

"Savā ziņā Tramps saka - "es pievēršu acis"," intervijā raidorganizācijai "CNN Türk" norādīja ministrs, izsakoties par Trampa nemainīgo atbalstu Saūda Arābijai, kas apņēmusies iegādāties ASV bruņojumu par miljardiem dolāru.

Tramps turpina atbalstīt Saūda Arābiju, neraugoties uz globālo sašutumu par šaušalīgo žurnālista slepkavību konsulātā, kas pamatīgi iedragājusi Saūda Arābijas faktiskā valdnieka kroņprinča Mohammeda bin Salmana tēlu.

Tramps vēl otrdien izvairīgi izteicās par slēdzienu, ko atbilstoši mediju ziņām izdarījusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP), ka kroņprincis pilnvarojis žurnālista slepkavību.

"Tas ir pat ļoti iespējams, ka kroņprincis zināja par šo traģisko notikumu. Varbūt viņš zināja, un varbūt viņš nezināja," paziņojumā otrdien skaidroja Tramps.

Prezidents izpelnījies nopēlumu par savām, kā norāda kritiķi, veikalnieciskajām prioritātēm. Tā rezultātā Tramps vairāk izskatās pēc Rijādas lobētāja, līdz ar to palielinājusies iespēja, ka spēcīga reakcija pret Saūda Arābiju sagaidāma no ASV Kongresa.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām CIP guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans šomēnes publikācijā laikrakstā "The Washington Post" pauda pārliecību, ka pavēle nogalināt Hašogi nākusi no Saūda Arābijas valdības "visaugstākajiem līmeņiem".

Kā publikācijā uzsvēra Erdogans, viņš netic, ka slepkavībā būtu vainojams Saūda Arābijas karalis Salmans. Zīmīgā kārtā par kroņprinci viņš šajā saistībā neizteicās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu