Irānas ministrs: Teherāna nesāks jaunas kodolsarunas ar neuzticamo Trampu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna nesaredz vajadzību šķiest laiku jaunām kodolsarunām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, jo viņš ir neuzticams, paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs. ASV maijā izstājās no 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, bet novembrī noteica sankcijas Irānas naftas rūpniecības sektoram.

Vaicāts, vai Irāna atsāks sarunas ar ASV par savu kodolprogrammu, ministrs Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja: "Mums jau ir vienošanās. Mums par to bija sarunas divarpus gadus ar ASV un daudziem citiem partneriem. Vai mums būtu jāpavada divarpus gadi ar šo prezidentu, kurš, iespējams, netiks pārvēlēts, jāparaksta dokuments, kuru viņa pēctecis noraidīs?"

Zarifs arī sacīja: "Kāpēc mums būtu jāšķiež laiks ar neuzticamu partneri? Un ja mūsu Eiropas sabiedrotie nebūtu kautrīgi, arī viņi to atzītu."

Irānas iedzīvotāji ir "pamatoti satraukti" par ASV ekonomisko sankciju iespaidu, sacīja ministrs, norādot, ka piekrīt tam, kā Irānas valdība ir reaģējusi uz tām.

Ministrs uzsvēra, ka 2015.gada noslēgtā "ir laba vienošanās", tomēr brīdināja, ka Irāna varētu no tās izstāties, ja Eiropas centieniem vienošanos saglabāt nebūs sekmju.

"Mums ir vairākas alternatīvas. Viena ir - strādāt ar Eiropu, lai [šī vienošanās] tiktu ievērota, bet mums ir arī citas alternatīvas," viņš sacīja.

"Ja [Irānas] tauta izlems, ka tai nav cerēto ekonomisko labumu, jebkura valdība - pragmātiska, konservatīva vai vienalga kā jūs to dēvējat - ievēros tautas gribu," norādīja ministrs.

Pārējās valstis, kas 2015.gadā līdz ar ASV un Irānu parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) šomēnes apliecināja, ka Irāna, neraugoties uz ASV sankcijām, turpina ievērot 2015.gadā ar pasaules lielvarām noslēgto kodolvienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu