Spānija un ES panāk vienošanos Gibraltāra jautājumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Spānijas strādnieki pie Gibraltāra robežas
Spānijas strādnieki pie Gibraltāra robežas Foto: EPA/Scanpix

Spānija un Eiropas Savienība (ES) vienojušās strīdā par Gibraltāra nākotni pēc „Brexit”. Līdz ar to rīt gaidāmais samits Eiropas Savienības (ES) "Brexit" vienošanās apstiprināšanai varēs notikt, tā, atsaucoties uz avotiem diplomātu aprindās, ziņo žurnāls „Der Spiegel”.

Par risinājumu šajā strīdā vienojušies Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks un Spānijas premjers Pedro Sančess. Iepriekš Spānija draudēja bloķēt samita norisi, ja tā nevarēs piedalīties turpmākajās sarunas starp Eiropas Savienību un Londonu par britu anklāva nākotni.

Spānijai jau ilgstoši ir teritoriālās pretenzijas uz Gibraltāru, kas kopš 1713.gada atrodas britu pārraudzībā. Oficiālā Madride iepriekš bažījās, ka līdz ar vienošanos par „Brexit” Gibraltārs uz visiem laikiem bez Spānijas ziņas tai aiz muguras tiks iztirgots Lielbritānijai. Savukārt premjere Terēza Meja jau vairākkārt uzsvērusi, ka britu pārvaldība šai aizjūras teritorijai tikšot „nosargāta”.

Gibraltāram kaimiņos esošajā Andalūzijas reģionā drīzumā ir gaidāmas vēlēšanas, tādēļ Eiropas Savienības diplomāti uzskata, ka Pedro Sančesa stingrajā nostājā var saskatīt iekšpolitiskus motīvus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu