Pabriks: Šajā ciklā tikai vienam no abiem premjera kandidātiem jābūt iespējai tikt nominētam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šajā ciklā tikai vienam no abiem premjera kandidātiem - partijas "KPV LV" Aldim Gobzemam vai partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Artim Pabrikam - jābūt iespējai tikt nominētam, lai būtu iespējams izveidot valdību, aģentūrai LETA sacīja Pabriks.

Politiķis skaidroja, ka, ja arī otram pretendentam, kurš nesaņems nomināciju, pastāvēs iespēja vēlāk veidot valdību nominētā kandidāta neveiksmes gadījumā, tad otrais pretendents nebūs ieinteresēts atbalstīt nominētā kandidāta valdības izveidošanu. Līdz ar to šāda pieeja būtu bezjēdzīga, jo neveicinātu Ministru kabineta izveidošanos, uzskata Pabriks.

Ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominētu vienu no abiem un pateiktu, ka otram kandidātam nebūs vairs iespējas šajā ciklā saņemt nomināciju, tad otram kandidātam būs daudz lielāka motivācija sadarboties ar nominēto premjera kandidātu valdības tapšanā, skaidroja Pabriks.

AP politiķis akcentēja, ka citādāk šajā fragmentētajā 13.Saeimā premjera kandidāts vairākumu nevarēs iegūt. Pats Pabriks ir gatavs respektēt to, ja Valsts prezidents izvēlētos nominēt Gobzemu un paziņotu, ka Pabrikam procesa šajā ciklā nebūtu iespēja tikt nosauktam kā kandidātam. AP politiķis arī sagaida tādu pašu respektu, ja viņš saņemtu nomināciju Ministru prezidenta amatam.

Vaicāts, vai sagaida, ka Valsts prezidents viņu nominēs premjera amatam, Pabriks atbildēja, ka negrib šajā jautājumā zīlēt un ka pie diviem kandidātiem iespējas tikt nominētam ir 50%. Politiķis norādīja, ka pašlaik nav konstitucionālās krīzes un ka, ja ir politiskā griba, tad ir iespējams ļoti ātri izveidot valdību.

Partiju starpā joprojām notiek neformālas sarunas, apliecināja Pabriks.

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunās iesaistītie politiķi ir skeptiski par iespēju vienoties par valdību pirms premjera kandidāta nominēšanas.

Pirmdien, 26.novembrī, Valsts prezidents tiksies ar Saeimā pārstāvētajām partijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu