ES dalībvalstu līderi apstiprina "Brexit" vienošanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. Foto: OLIVIER HOSLET / POOL/EPA POOL

27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi svētdien samitā Briselē apstiprinājuši vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija nākamā gada 29. martā izstāsies no bloka, tviterī paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"ES27 apstiprinājuši izstāšanās vienošanos un politisko deklarāciju par turpmākajām ES un Apvienotās Karalistes attiecībām," teikts viņa ierakstā.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) līderi svētdien pulcējās Briselē uz samitu, kurā viņiem bija jāapstiprina 17 mēnešus ilgās sarežģītās sarunās panāktā vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no bloka, kā arī politiskā deklarācija par Londonas un Briseles attiecībām pēc "Brexit".

85 lappuses garā izstāšanās vienošanās ir juridiski saistošs dokuments, kas aptver izstāšanās noteikumus. Svarīgākie vienošanās projekta punkti attiecas uz robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un uz Lielbritānijas pēdējo maksājumu bloka budžetā.

Savukārt politiskā deklarācija iezīmē ES un Lielbritānijas kopīgos nākotnes mērķus tirdzniecības, drošības un politiskās sadarbības jomās, veidojot pamatu sarunām, kas varēs sākties, tiklīdz Lielbritānija būs pametusi ES.

Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju tagad gaida grūts uzdevums panākt, lai vienošanos atbalsta Apvienotās Karalistes parlaments, bet gaidāms, ka decembra vidū paredzētajā pirmajā balsojumā tā tiks noraidīta.

Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē vērsies pie visām iesaistītajām pusēm, aicinot uzņemties atbildību par šo vienošanos, ko viņš nosaucis par "nepieciešamu soli" savstarpējās uzticēšanās veidošanā pušu turpmākajās attiecībās.

"Mēs paliksim sabiedrotie, partneri un draugi," viņš uzsvēris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu