Latvijas basketbolisti sāk gatavošanos mačiem pret Melnkalni un Slovēniju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas basketbola izlase cīņā pret Slovēnijas valstsvienību
Latvijas basketbola izlase cīņā pret Slovēnijas valstsvienību Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pirmdien sāks gatavošanos 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm pret Melnkalnes un Slovēnijas izlasēm.

Latvijas izlase ceturtdien, 29. novembrī, plkst. 19.30 "Arēnā Rīga" uzņems Melnkalnes basketbolistus, bet svētdien, 2. decembrī, plkst. 17 pretinieku laukumā Ļubļanā paredzēta cīņa pret Eiropas čempioni Slovēniju.

Pēc 8 spēļu kārtām Latvijas izlase ar bilanci 5-3 ieņem 3. vietu I grupā, Priekšā ir Spānijas (7-1) un Turcijas (6-2) basketbolisti, bet Latvijas komandai seko Ukraina, Melnkalne (abām 4-4) un Slovēnija (2-6).

 

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā šis ir priekšpēdējais posms.

Noslēdzošajā posmā nākamā gada 22. februārī Latvijas izlasei gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks pabeigta 25. februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā.

Savukārt otrajā posmā izdevies mājās uzveikt Slovēniju, bet viesos tika atzīts Spānijas pārākums.

Trīs labākās I grupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru, kas nākamgad risināsies Ķīnā no 31. augusta līdz 15. septembrim.

2019. gada Pasaules kausa finālturnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī tiesībām piedalīties olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Pasaules kausa finālturnīram no Eiropas zonas jau kvalificējušās 4 komandas - Lietuva, Vācija, Grieķija un Čehija. Kopumā ir 12 ceļazīmes, kas tiek izspēlētas kvalifikācijas mačos Eiropas zonā.

Latvijas izlases sastāvā Pasaules kausa kvalifikācijas mačos rezultatīvāko sniegumu demonstrējuši Jānis Strēlnieks (4 spēlēs vidēji 22,8 punkti) un Jānis Timma (2 spēlēs vidēji 19,0 punkti), kuri šajā izlašu pārtraukumā nav iekļauti valstsvienības kandidātu sarakstā, jo viņi ir aizņemti ar pienākumiem Grieķijas klubā Pirejas "Olympiacos".

Eirolīgas klubos aizņemti vēl trīs potenciālie Latvijas izlases spēlētāji - Žanis Peiners (Stambulas "Dariššafaka Tekfen", Tucija), Anžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija) un Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija).

Par spīti Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Eiropas basketbola līgu savienības (ULEB) neatrisinātajam konfliktam, kura dēļ ULEB Eirolīgas komandām spēļu kalendārā nav atvēlēts pārtraukums izlašu mačiem, Latvijai cīņā pret Slovēniju varēs palīdzēt Dairis Bertāns no Itālijas vienības Milānas "AX Armani Exchange Olimpia".

"Esmu ļoti priecīgs, ka beidzot varēšu palīdzēt Latvijas komandai vismaz vienā spēlē," Latvijas Basketbola savienības paziņojumā norāda Bertāns.

"Klubā pirmā reakcija uz oficiālo ielūgumu bija noraidoša, bet valstsvienības vadības pārstāvji turpināja sarunas un esmu pateicīgs kluba vadībai, ka izdevās panākt kompromisu. Divas spēles nedēļā - tādā ritmā spēlējam visu sezonu, tāpēc šoreiz ir iespēja palīdzēt gan klubam, gan izlasei. Vismaz vienā spēlē, bet katra mums ir ļoti svarīga, lai sasniegtu mērķi - kvalificētos finālturnīram."

Latvijas izlase pirmdien pulcēsies uz pirmo treniņu, lai uzsāktu gatavošanos spēlēm pret Melnkalni un Slovēniju. Galvenais treneris Arnis Vecvagars kandidātu sarakstā iekļāvis 15 spēlētājus.

Iepriekš kandidātu lokā bija iekļauts "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris, taču viņa vietu ieņems basketbola kluba "Ogre" centrs Kaspars Bērziņš, kurš 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijā Latvijas izlases rindās līdz šim nav spēlējis.

"Melnkalnes izlasei ir fiziski spēcīgi ceturtās un piektās pozīcijas spēlētāji, kuriem vajadzīgi adekvāti pretargumenti. Iepriekš izziņotajam sastāvam talkā aicinām pieredzējušo Kasparu Bērziņu, kuram BK "Ogre" sastāvā bijis veiksmīgs sezonas sākums. Turklāt, atkarībā no situācijas, viņš var spēlēt gan spēka uzbrucēja, gan centra pozīcijā," sacīja Vecvagars. 

"Savukārt Mareks Mejeris pats atzina, ka pēc savainojuma nav labākajā formā un nejūtas gatavs palīdzēt komandai, turklāt iespējas pret šāda stila pretiniekiem viņu izmantot būtu ierobežotas," piebilda Latvijas izlases galvenais treneris.

"Kā iepriekš jau ziņojām, Dairi Bertānu klubs atbrīvos tikai uz spēli Slovēnijā. Vēl vairākiem spēlētājiem ir veselības problēmas, un pilnīga skaidrība par viņu iespējām palīdzēt būs tuvākajā laikā," norādīja Vecvagars.

"Pirmdien lielākā daļa spēlētāju piedalīsies pirmajā kopējā treniņā, bet pilnā sastāvā būsim tikai otrdien. Nebūs laika līdz niansēm noslīpēt īpašus taktiskos variantus, tāpēc izšķiroša nozīme būs noskaņojumam, apņēmībai, raksturam," uzsvēra Latvijas valstsvienības stūrmanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu