Krievijas karaflote apšaudījusi un sagrābusi trīs Ukrainas kuģus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ukrainas Jūras spēki paziņojuši, ka svētdienas vakarā Krievijas karakuģi pie Krimas krastiem atklājuši uguni uz trim Ukrainas kuģiem un vēlāk tie tikuši sagrābti.

(Papildināta ziņa.)

Sagrābti divi nelieli kara kuteri, kā arī velkonis, kuru taranēja Krievijas karakuģis.

Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštāba vadītājs Viktors Muženko Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdes laikā sacījis, ka Krievija lietojusi ieročus pret Ukrainas kuģiem, kad tie jau centušies atgriezties Odesā, tā arī nesaņēmuši informāciju par iespējām šķērsot Kerčas šaurumu, ziņo UNIAN.

"23.novembrī sākās Ukrainas jūras spēku kuģu, kuteru un velkoņu plānotā pārvietošana no pastāvīgā bāzes punkta Odesā uz bāzes punktu Mariupolē. Plānotās pārvietošanas laikā 24. datumā tika saņemts paziņojums par slēgto zonu Kerčas šauruma apkārtnē. Pārbaudot to ar starptautiskā kontrolcentra, kas atrodas Spānijā, starpniecību, nekādas slēgtās zonas nebija," teica Muženko.

Viņš norādīja, ka 25. novembrī ap plkst. 4.00 dispečera punktā okupētajā Kerčā esot veikti divi pieprasījumi par iespēju šķērsot zonu pie Kerčas tilta. 

"Informāciju nesaņēmām, atbildi nesaņēmām, turpinājām kustību. Vēlāk saņēmām paziņojumu, ka jādodas uz gaidīšanas zonu, kur tikšot norādīta kārtība, kādā varēs izbraukt zem Krimas tilta arkas," sacīja Muženko.

Taču ap plkst. 11.00 esot ticis saņemts ziņojums par zonas slēgšanu. Kā uzsver Muženko, šī informācija neesot atbildusi patiesībai, jo pēcpusdienā caur it kā slēgto zonu izbraucis Krievijas kuģis un divi kuteri, lai gan ticis paziņots, ka Kerčas šaurums ir slēgts, jo tur uz sēkļa uzskrējis kravas kuģis. Līdz plkst. 17.00 nesaņemot nekādu jaunu informāciju, Ukrainas jūras spēku kuģi pieņēmuši lēmumu atgriezties Odesā. Tad Krievija nobloķējusi kuģus un sākusi lietot ieročus, sacīja Muženko.

Kā ziņo UNIAN, cietuši seši ukraiņu karavīri, divi no viņiem ir smagi ievainoti.

Naktī uz pirmdienu notika Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēde, kurā tika nolemts ieteikt prezidentam Petro Porošenko uz 60 dienām ieviest valstī karastāvokli. Parlamenta sēde, kurā tiks lemts par karastāvokļa noteikšanu, paredzēta pirmdien plkst. 16.00 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) svētdienas vakarā apstiprinājis, ka Krievijas robežsargi aizturējuši trīs Ukrainas Jūras spēku kuģus un laiduši darbā ieročus.

Porošenko bijusi telefonsaruna ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, kurā nolemts steidzamā kārtā sasaukt Ukrainas-NATO komisijas sēdi par situāciju Azovas jūrā, norāda Porošenko preses dienests.

Kā ziņots, Ukraina svētdien apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kas līdz ar diviem nelieliem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka Ukrainas kuģi iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos, kas uz laiku slēgti.

Raidorganizācija BBC ziņo, ka svētdien pie Krievijas vēstniecības Kijevā pulcējušies apmēram 100 protestētāji. Vēstniecības tuvumā tika aizdedzināta vismaz viena automašīna.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu