Rekonstruēta reta, 1300 gadu sena anglosakšu ģenerāļa ķivere (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Eksperti rekonstruējuši retu anglosakšu ķiveri, kas izgatavota no tērauda, ādas un zelta. Pirms 1300 gadiem to valkājis kāds augsta ranga ģenerālis.

Kā vēsta ārvalstu mediji, rekonstrukcija kopā ar anglosakšu zelta krājumiem, kas atrasti Stefordšīrā, publiskai apskatei tiks izstādīta pirmo reizi.

Zelta krājumus un ķiveri dārgumu meklētāji atrada 2009. gadā. Visu laiku lielākais anglosakšu zelta atradums vēlāk izrādījies 4,2 miljonus dolāru vērts.

Ķiveres fragments, kas kalpoja kā rekonstrukcijas bāze, reiz bija daļa no augsta ranga ģenerāļa ķiveres.

Ķiveres no anglosakšu laika (cilvēki, kas apdzīvoja Lielbritānijas teritoriju no mūsu ēras 5. gadsimta) ir ļoti reta parādība mūsdienās. No šā perioda arheologu rīcībā ir vien piecas citas ķiveres.

Anglosakši cēlušies no ģermāņu ciltīm un Lielbritānijas teritorijā, kur jau mitinājās tās pamatiedzīvotāji, ienāca no Centrāleiropas un pārņēma vietējo tradīcijas un kultūru. Anglosakši pār Britāniju valdīja 500 gadus – līdz 1066. gadam, kad tos sakāva normandieši.

Ekspertiem bija rūpīgā darbā jāpavada 18 mēneši, lai no fragmentiem izveidotu ķiveres rekonstrukciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu