Grībauskaite: Krievija īsteno tiešu un agresīvu karu pret Ukrainu (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem paziņojusi, ka Krievija īsteno tiešu un agresīvu karu pret Ukrainu.

"Ir acīmredzams, ka Krievija īsteno tiešu un agresīvu karu pret Ukrainu un turpina ciniski pārkāpt starptautiskās vienošanās un savas saistības," Grībauskaites teikto citē Lietuvas prezidentes preses dienests.

Grībauskaite uzsvērusi, ka Lietuva stingri nosoda Krievijas rīcību Kerčas šaurumā un aicina "nekavējoties atbrīvot nelikumīgi sagrābtos kuģus un to komandas".

Lietuva ir gatava palīdzēt Ukrainai, "mobilizējot starptautiskās sabiedrības atbalstu", piebildusi Lietuvas prezidente.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārlietu ministrija nosodījusi Krievijas agresīvo rīcību Melnajā un Azovas jūrā un aicinājusi Krieviju ievērot starptautiskās tiesību normas, pārtraukt kuģu satiksmes blokādi un garantēt netraucētu jūras satiksmi. Arī Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass notikušo nodēvējis par starptautisko tiesību pārkāpumu un atbalstījis Eiropas Savienības un NATO aicinājumus samazināt eskalāciju un spriedzi.

Jau vēstīts, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bija devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot sešus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

Maskava apsūdz Ukrainu, ka tās kuģi iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Kijeva to noliedz, uzsverot, ka par savu kuģu braucienu iepriekš paziņojusi saskaņā ar starptautiskajiem kuģošanas drošības noteikumiem, tomēr Krievijas robežapsardzes kuģi veikuši klaji agresīvas darbības pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem.

Naktī uz pirmdienu notika Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēde, kurā tika nolemts ieteikt prezidentam Petro Porošenko uz 60 dienām ieviest valstī karastāvokli. Parlamenta sēde, kurā tiks lemts par karastāvokļa noteikšanu. paredzēta pirmdien plkst. 16.00 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku.

Eiropas Savienība un NATO svētdien aicināja mazināt spriedzi starp Krieviju un Ukrainu pie Krimas krastiem un mudināja Maskavu atjaunot brīvu satiksmi Kerčas šaurumā.

Situāciju saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem pirmdien ārkārtas sēdē izskatīs ANO Drošības padome.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu