Piekto reizi pasniegs Izcilības balvas kultūrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

28. novembrī plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē (Krišjāņa Barona ielā 1, Rīgā) svinīgā ceremonijā tiks atklāti „Izcilības balvas kultūrā” 2018. gada laureāti. Šogad īpašais apbalvojums par izciliem starptautiskiem sasniegumiem tiks pasniegts jau piekto reizi.

Jau ziņots, ka žūrijas darbs šogad bija īpaši saspringts – Kultūras ministrijas (KM) aicinājumam izvirzīt pretendentus apbalvojumam atsaucās rekordliels pieteicēju skaits un trīs balvas ieguvējus bija jāizvēlas no 24 pieteikumiem. Pretendenti šogad pārstāv tādas kultūras nozares kā vizuālo māksla, dizains, arhitektūra, kino, kultūras mantojums, mūzika, literatūra un grāmatniecība.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad, ceremoniju uzticēts rīkot kādai no trim radošajām kultūras augstskolām. Šogad namamātes lomu uzņēmusies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, savukārt diriģēt svinīgās ceremonijas norisi uzticēts režisoram Jānim Siliņam. Pasākuma vadītāju lomā iecelts šarmantais aktieru pāris Inga Misāne-Grasberga un Gundars Grasbergs; par īpašiem muzikāliem sveicieniem parūpēsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas, tostarp pašvaldības. Iesniegtos pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome, no vairāk nekā 20 izvēloties trīs balvas laureātus.

“Izcilības balvas kultūrā” piešķiršanas mērķis ir izteikt Latvijas valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā. Katrs laureāts saņems apbalvojumu, t.sk. 7 000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Uz “Izcilības balvu kultūrā” var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citos profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā; ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums, piemēram, viesizrādes, izstādes un citi pasākumi, guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā, kā arī tad, ja veikums piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Izcilības balva kultūrā tika iedibināta 2014. gadā pēc kultūras ministres Daces Melbārdes aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Pirmā Izcilības balvas kultūrā pasniegšanas ceremonija notika 2014. gada 22. decembrī.

Aizvadītajos gados apbalvojumu saņēmuši: Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords, Žaņa Lipkes memoriāls, Signe Baumane, Iveta Apkalna, Andris Freibergs, Turaidas muzejrezervāts, Rasa un Raitis Šmiti, Andris Nelsons, dizaina birojs H2E, Gidons Krēmers un kamerorķestris Kremerata Baltica, kā arī režisors Alvis Hermanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu