Rīgā izrādīs Eiropas Kinoakadēmijas balvām nominētās filmas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Dogmens"
"Dogmens" Foto: kadrs no filmas

Kinoteātrī "Splendid Palace" tiks izrādītas četras no piecām gada labākajām Eiropas filmām, kas nominētas apbalvojumiem 31. Eiropas kinoakadēmijas apbalvošanas ceremonijā, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Zane Arāja.

Jau šonedēļ "Splendid Palace" skatāma itāliešu režisora Mateo Garones filma "Dogmens". Tas ir kinostāsts par Marčello - necilu suņu frizētavas īpašnieku, kurš apčubina ikvienu no saviem četrkājainajiem klientiem un no sirds mīl vienīgo meitu. Šī gada Kannu kinofestivālā galvenās lomas tēlotājs Marčello Fonte atzīts par labāko aktieri, bet atlasītie četrkājainie mākslinieki saņēmuši "Palmas zara" balvu. Gaidāmajā Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā filma "Dogmens" iekļauta četrās galvenajās nominācijās - "Gada labākā Eiropas filma", "Labākais režisors", "Labākais aktieris" un "Labākais scenārijs". Filma jau guvusi uzvaru nominācijās "Labākais kostīmu mākslinieks" un "Labākais grims".

Filmas rullītis.

30. novembrī kinoteātrī sāks demonstrēt itāliešu režisores Alises Rorvaheres filmu "Laimīgais Lācars", kas Kannu kinofestivālā godināta ar balvu "Labākais scenārijs" un 20 minūtes ilgušām skatītāju ovācijām. Filma veidota kā līdzība ar atsauci uz Bībeles sižetu. Eiropas kinoakadēmija nominējusi Laimīgo Lācaru balvai "Eiropas gada labākā filma", tās veidotāju Alisi Rorvaheri - balvai "Labākais režisors" un "Labākais scenārijs", savukārt galvenās sieviešu lomas tēlotāja Albu Rorvaheri cīnīsies par "Labākās aktrises" titulu.

Filmas rullītis.

Pēcāk, 6.decembrī, "Splendid Palace" notiks pretrunīgi vērtētās filmas "Meitene" pirmizrāde. Jaunais beļģu režisors Lūkass Donts radījis stāstu par 15 gadus veco Laru, kura alkst kļūt par balerīnu, tomēr daba viņu apveltījusi ar zēna ķermeni. Larai balets saistīts ne vien ar puantēm, sviedriem un asinīm, bet arī ar gluži citādām ciešanām - ir jāpārveido ķermenis, lai līdzinātos meitenei. Filmas scenārijs balstīts uz patiesu stāstu. Kannu kinofestivālā Donts saņēma balvu "Zelta kamera" par labāko režisora debiju, bet galvenās lomas tēlotājs Viktors Polsters programmā "Īpašais skatiens" atzīts par "Labāko aktieri". Filma saņēmusi arī "FIPRESCI" balvu. Eiropas kinoakadēmiķi nominējuši filmu "Meitene" trīs galvenajām balvām - "Labākā Eiropas filma", "Gada atklājums" un "Labākais aktieris".

Savukārt 7. decembrī kinoteātris sāks demonstrēt melnbalto drāmu "film noir" stilā "Aukstais karš", ko veidojis "Oskara" balvas laureāts - poļu režisors Pavels Pavlikovskis. Filmas darbība sākas pēc kara Polijas kultūras namā un risinās Austrumberlīnē, Dienvidslāvijā, kā arī Parīzē. Filmas veidotājs, scenārists un producents Pavlikovskis Kannu kinofestivālā uzvarēja nominācijā "Labākais režisors". Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā "Aukstais karš" nominēts piecās kategorijās. Galvenās lomas tēlotāja Joanna Kuliga izvirzīta balvai "Labākā aktrise", un viņas mūža mīlestības atveidotājs Tomašs Kots pretendē uz "Labākā aktiera" godu.

Eiropas kinoakadēmijas apbalvošanas ceremonija norisināsies 15. decembrī Seviļā, Spānijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu