Lielā Kristapa laureāte - “Bille” - piedzīvos televīzijas pirmizrādi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Bille"
"Bille" Foto: publicitātes/ пресс-фото

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisores Ināras Kolmanes filma “Bille”, kas uzņemta pēc Vizmas Belševicas darba motīviem. Filma tapusi Nacionālā Kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros, un novembra vidū tā ieguva nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Pārliecinošo uzņemšanas komandas sniegumu, attēlojot apdāvināta bērna pasaules redzējumu, jau 1. decembrī plkst. 21.25 varēs vērot arī LTV1 skatītāji.

“Bille” ir smeldzīgs stāsts par bērna pieaugšanu un dzīvi pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogales Latvijā. Tas ir dzīvi apliecinošs un cerību pilns stāstījums par ceļa atrašanu un izlaušanos. Stāsts balstīts Vizmas Belševičas autobiogrāfiskajā darbā “Bille” un vēsta par septiņgadīgas meitenes dzīvi pasaulē, kurā sociālie slāņi dzīvo katrs savu dzīvi.

Ar nabadzību meitene ir iemācījusies sadzīvot, tomēr mātes mīlestība Billei ir liegta.

Tuvinieki par viņu rūpējas, taču Billei nepārtraukti seko atgādinājumi par to, ka viņa ir neaptēsta un dzīvē neko nesasniegs. Billei tas kremt, un viņai ir sapnis – apliecināt sevi, pierādīt, uz ko viņa ir spējīga, un izrauties no mazvērtības važām. Bille aug laikā, kad Latvijā risinās sarežģīti vēsturisku notikumu līkloči, un viņas ceļš pretim personīgajai izaugsmei vijas līdztekus tiem.

Pasniegtas "Lielā Kristapa" balvas (filmas "Bille" komanda)
Pasniegtas "Lielā Kristapa" balvas (filmas "Bille" komanda) Foto: Ieva Leiniša/LETA

Filmas pamatā ir rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā triloģija “Bille”. Belševicai izdevās sevi apliecināt, un viņa kļuva par pierādījumi, ka sapņi piepildās. Viņas radošais darbs novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeni, nomināciju Nobela prēmijai literatūrā un daudziem citiem apbalvojumiem.

Filmas režisore Ināra Kolmane atzinusi, ka tā nav uzskatāma par vienkāršu ekranizāciju, bet drīzāk par režisores un viņas komandas redzējumu par Billi. Galvenajā – Billes lomā – Rūta Kronberga, citās lomās – Elīna Vāne, Artūrs Skrastiņš, Lolita Cauka un citi. Filma tapusi studijā “Deviņi”, tā ir kopražojums ar Polijas, Lietuvas un Čehijas kino profesionāļiem. Scenārija autori – Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, producenti – Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu