Londonā atgriezies par spiegošanu AAE notiesātais britu students

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu pētnieks Metjū Hedžess, kurš Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) bija notiesāts par spiegošanu, otrdien atgriezies Londonā, pavēstīja viņa ģimene. Hedžess noraida apsūdzības un apgalvo, ka AAE nodarbojies ar pētniecību studiju vajadzībām.

Hedžesam bija piespriests mūža ieslodzījums, bet pirmdien AAE paziņoja, ka viņš tiek apžēlots.

"Pēc teju septiņiem mēnešiem nebrīvē, no kuriem seši pavadīti vieninieka kamerā, britu doktorantūras pētnieks Metjū Hedžess sveiks un vesels atgriezies Londonā," teikts ģimenes paziņojumā.

Hedžess bija viens no 700 cietumniekiem, par kuru apžēlošanu saistībā ar gaidāmajiem valsts svētkiem paziņoja prezidents šeihs Halifa bin Zajeds al Nahjans.

Lielbritānija izteikusi pateicību AAE. Londona ar naftas resursiem bagāto valsti uzskata par stratēģisku sabiedroto Tuvajos Austrumos un apgādā to ar ieročiem.

Preses konferencē AAE galvaspilsētā Abū Dabī iepriekš tika demonstrēts ieraksts, kurā Hedžess, pēc visa spriežot, atzīstas, ka ir britu izlūkdienesta MI6 aģents.

AAE tiesa 21.novembrī piesprieda Hedžesam mūža ieslodzījumu par spiegošanu.

31 gadu vecais doktorantūras students Hedžess, kurš tika aizturēts Dubaijas lidostā 5.maijā, pētīja AAE ārpolitiku un iekšzemes drošības politiku pēc tā dēvētā arābu pavasara 2011.gadā.

AAE iepriekš skaidroja, ka Hedžess apsūdzēts par spiegošanā ārvalsts labā, par AAE armijas un valsts politiskās un ekonomiskās drošības apdraudēšanu.

Līdz ar Hedžesa apžēlošanu abas valstis atkal var pievērsties attiecību attīstībai, sacīja AAE ārlietu valsts ministrs Anvars Gargašs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu