Politiķi sola atbalstīt mediķu algu palielināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/Scanpix

Tiekoties ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem, otrdien piecu 13.Saeimas frakciju pārstāvji pauda atbalstu nepieciešamībai palielināt mediķu atalgojumu.

Atbalstu pauda visu frakciju pārstāvji, kuri bija ieradušies uz tikšanos, tostarp partijas "KPV LV", partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP), Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Saskaņa" pārstāvji.

Uz šodienas tikšanos ar NMPD mediķiem nebija ieradušies pārstāvji no Jaunās konservatīvās partijas un partiju apvienības "Jaunā Vienotība".

JKP preses sekretāre Diāna Barisa aģentūru LETA gan informēja, ka politiskā spēka pārstāvji ar NMPD direktori Lieni Cipuli tikās aizvadītajā nedēļā, 23.novembrī. "Pēc tikšanās partija secināja, ka pieņemtais lēmums izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā liecina par absolūti nepareizi realizētu veselības aprūpes politiku un ir pamatots," norādīja Barisa.

AP pārstāvis, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andris Skride sacīja, ka komisija darīs visu, lai iegūtu mediķu atalgojuma palielināšanai nepieciešamos papildu budžeta līdzekļus, un jau nākamās trīs sēdes paredzētas jautājumiem, kas saistīti ar mediķu atalgojumu.

Arī VL-TB/LNNK deputāte Ilze Indriksone sacīja, ka arī viņas pārstāvētā partija, visticamāk, atbalstīs mediķu atalgojuma palielināšanu par 20% no nākamā gada.

Partijas "Saskaņa" pārstāvis Vitālijs Orlovs sacīja, ka pagaidām viņam nav skaidrs, kādai būtu jābūt rīcībai, lai no nākamā gada nodrošinātu nepieciešamo atalgojuma pieaugumu mediķiem. Vienlaikus arī Orlovs norādīja, ka Saeimai jāpilda mediķiem dotie solījumi un jānodrošina atalgojuma palielināšana.

Uz tikšanos bija ieradies arī partijas "KPV LV" pārstāvis Roberts Skručs, kurš gan 13. Saeimā nav ievēlēts. Tikšanās reizē partija izpelnījās kritiku par sarunām izvēlēto pārstāvi. NMPD darbinieku pārstāvis, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis izteicās, ka, iespējams, šādā veidā partija izvairās no politiskās atbildības.

Tikmēr Skručs, uzrunājot NMPD darbiniekus, norādīja, ka Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems jau ticies ar dienesta vadību, solot, ka tiks meklēts nepieciešamais finansējums, lai nodrošinātu mediķu atalgojuma palielināšanu.

Savukārt ZZS pārstāve, esošā veselības ministre Anda Čakša izteica gandarījumu, ka visi politiskie spēki runā par nepieciešamību palielināt mediķu atalgojumu, un tāpēc turpmāk svarīgi saprast, ko un kā iespējams izdarīt, lai atalgojums tiktu palielināts jau no janvāra.

Kā ziņots, novembra sākumā NMPD izsludināja ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka daudzi mediķi iesniedz atlūgumus, pamatojot tos galvenokārt ar lielu slodzi un neadekvāti zemu atalgojumu.

Šodien valdība skatīs Veselības ministrijas (VM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par straujāku atalgojuma pieaugumu mediķiem no 2019. gada, proti, turpmākos trīs gadus palielinot mediķu atalgojumu par 20%.

Tikmēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādījuši, ka pašreizējai valdībai nav pilnvaru mediķu atalgojuma palielināšanai nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu