Kremlis: Karastāvoklis Ukrainā varētu novest pie eskalācijas Austrumukrainā

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs otrdien izteicies, ka karastāvokļa izsludināšana Ukrainā varētu novest pie eskalācijas Austrumukrainā, vēsta aģentūra AP. Ukrainas prezidenta Petro Porošenko parakstītais rīkojums attiecas uz vairākiem reģioniem, tai skaitā teritorijām, kas atrodas prokrievisko pašpasludināto kontrolē.

Krievijas autokrāta Vladimira Putina runasvīrs Peskovs otrdien žurnālistiem sacījis, ka karastāvokļa ieviešana varētu izraisīt jaunas sadursmes Austrumukrainā.

Ukrainas bruņoto spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas reģionā sākās 2014.gadā, taču pēc 2015.gada vienošanās par pamieru cīnīšanās pierima.

Tikmēr Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) publicējis video ar trim jūrniekiem, kuri atradās uz svētdien pie Kerčas šauruma sagrābtajiem Ukrainas karakuģiem. Video redzamie vīrieši saka, ka esot iebraukuši Krievijas ūdeņos. Nav zināms, vai viņiem nācies filmēties piespiedu kārtā. Kā norāda aģentūra AP, viens no vīriešiem acīmredzami lasījis iepriekš sagatavotu tekstu.

Vācijas ārlietu ministrs ierosinājis, ka Vācija, Francijas, Krievija un Ukraina varētu kopīgi sēsties pie sarunu galda, lai mazinātu Maskavas un Kijevas attiecībās valdošo spriedzi pēc nedēļas nogalē notikušā Krievijas uzbrukuma.

Vācija un Francija 2015.gadā panāca vienošanos par vardarbības izbeigšanu Austrumukrainā, taču vairumu tajā ieskicēto punktu nav izdevies piepildīt.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss aicinājis "Krieviju un Ukrainu izrādīt vislielāko iespējamo savaldību". "Mums jādara viss iespējamais, lai panāktu deeskalāciju, lai nepieļautu, ka šī krīze pārvēršas vēl daudz nopietnākā Eiropas drošības krīzē," sacīja Māss.

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien nosodīja Krievijas agresīvās darbības pret Ukrainu. Pompeo paziņojumā ASV aicināja Krieviju respektēt Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un starptautiski atzītās robežas.

Jau ziņots, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu