Primitīva cilts Indijas salu arhipelāgā nogalinājusi amerikāņu misionāru (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Indijas varasiestādes apturējušas centienus atgūt amerikāņu misionāra mirstīgās atliekas Indijai piederošajā Andamanu un Nikobaru salu arhipelāgā. Misionāru Džonu Allenu Čau pagājušajā nedēļā nogalināja primitīvas cilts pārstāvji. Mirstīgo atlieku atgūšanas misija apturēta, lai netraucētu Ziemeļsentinelas salā mītošo aizsargājamo cilšu pārstāvjus, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Čau pagājušajā nedēļā pretlikumīgi ieradās Ziemeļsentinelas salā, lai salas iedzīvotājiem sludinātu kristietību. Tomēr salas iedzīvotāji viņu nogalināja, sašaujot ar lokiem.

Misionāra mirstīgās atliekas joprojām atrodas uz salas un līdzšinējie centieni tās atgūt nav bijuši sekmīgi.

Andamanu un Nikobaru salu arhipelāgā dzīvo daudzas primitīvās ciltis, no kurām vairākas ir pilnībā izolētas no ārpasaules.

Indijas amatpersonas pirmdien pieņēma lēmumu apturēt misionāra mirstīgo atlieku meklēšanas un atgūšanas operāciju, šādu rīcību skaidrojot ar rūpēm par Ziemeļsentinelā mītošo cilšu interešu aizsargāšanu un ņemot vērā šādas operācijas potenciālo bīstamību.

Otrdienas rītā uz salu devusies laiva, tomēr tās mērķis ir novērtēt situāciju.

Amatpersonas pavēstījušas, ka pagaidām nav zināma precīza Čau mirstīgo atlieku atrašanās vieta.

Zvejnieki informējuši varas iestādes, ka viņi pagājušajā nedēļā redzējuši, kā cilts pārstāvji velk cilvēka mirstīgās atliekas pa pludmali.

Amatpersonas norāda, ka varas iestādēm ir zināma Čau mirstīgo atlieku aptuvenā atrašanās vieta.

Eksperti uzver, ka centieni atgūt misionāra ķermeni, var izraisīt jaunu vardarbību, jo Ziemeļsentinelas ciltis, visticamāk, aizsargās savu teritoriju.

Pēdējais mēģinājums atgūt nogalinātā misionāra mirstīgās atliekas tika veikts pagājušās nedēļas nogalē, kad Indijas policijas laiva piestāja aptuveni 400 metru attālumā no krasta.

Policisti ar binokļiem novēroja piekrasti un redzot, ka krastā pulcējas ar lokiem un bultām bruņoti vietējie iedzīvotāji, tika pieņemts lēmums salai netuvoties, lai nesaasinātu situāciju.

Misionāru Čau Ziemeļsentinelas pagājušajā nedēļā nogādāja seši indiešu zvejnieki.

Zvejnieki saistībā ar notikušo ir aizturēti, jo cilvēkiem no ārpasaules aizliegts apmeklēt Ziemeļsentinelu, lai aizsargātu tajā mītošos cilvēkus un viņu dzīvesveidu.

Tikmēr nogalinātā misionāra ģimene izplatījusi publisko paziņojumu, kurā tā piedod cilvēkiem, kas Čau nogalināja.

Ziemeļsentinelas iedzīvotāji nelūgtus viesus jau iepriekš uzņēmuši naidīgi.

Piemēram, 2006.gadā vietējo cilšu pārstāvji nogalināja divus indiešu zvejniekus, kas centās nokļūt uz salas.

Indijas varas iestādēm izdevās atgūt tikai viena nogalinātā zvejnieka līķi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu