Dopinga kontrolieris Berķis: Sākotnēji neticēju, ka Radeviča lietojusi aizliegtās vielas (7)

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ineta Radeviča
Ineta Radeviča Foto: Zane Bitere/LETA

Vēsts par nu jau bijušās Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidentes Inetas Radevičas pozitīvajām dopinga provēm pamatīgi pārsteidza arī aizliegto vielu kontrolieri Gati Berķi, kurš sākotnēji neticēja šādam faktam un joprojām pieļauj ļaunprātīgu cilvēku rīcību pret bijušo tāllēcēju.

Radevičai pēc atkārtotām pārbaudēm konstatēja pozitīvas dopinga analīzes 2012.gada Londonas olimpisko spēļu laikā.

Berķis šobrīd strādā par dopinga kontrolieri privātā firmā IDTM. Viņš portālam TVNET izskaidroja, kāpēc aizliegtās vielas 2012.gadā ņemtajās analīzēs atklātas tikai tagad.

"2012.gada nogalē Ķelnes Antidopinga laboratorija prezentēja jaunas metodes, kā var atklāt anaboliskos steroīdus ilgu laiku pēc to lietošanas. Iekārtas un metodes attīstās nepārtraukti. Tieši tāpēc arī dopinga paraugus glabā un pārbauda atkārtoti," paskaidroja dopinga kontroles speciālists. 

Berķis sākotnēji neticēja ziņai, ka Radevičas asinīs atklāts anaboliskais steroīds oksandrolons. Berķis gan pieļauj, ka kāds šo vielu Radevičai iedeva apzināti.

Berķis pastāstīja, ka daudz biežāk sportistu analīzēs atklāj klenbuterolu. Oksandrolonu analīzēs atklāj daudz retāk, tas sportistam palielina muskuļu masu un dod papildu spēku.

"Radevičai sevi attaisnot būtu daudz vieglāk, ja dopinga tests būtu bijis pozitīvs jau Londonas olimpisko spēļu laikā. Tagad viņai būs jāatceras, kur bija konkrētās dienās pirms sešiem gadiem, kādus uztura bagātinātājus lietoja tobrīd," gaidāmās aizstāvības procedūras detaļas ieskicēja dopinga kontrolieris Berķis.

Radevičai šobrīd ir spēkā pagaidu diskvalifikācija un noteikta sportistes darbības pagaidu pārtraukšana līdz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) tālākai lietas izskatīšanai.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu