Dubls Nr.2 - par ko otrdien diskutēja politiskie spēki? (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji - Jānis Bordāns (no kreisās), Dagmāra Beitnere-Le Galla, Juta Strīķe; partijas "KPV LV" pārstāvji - Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems, Atis Zakatistovs; nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji - Gaidis Bērziņš (no kreisās), Jānis Dombrava un Rihards Kols ieradušies uz tikšanos ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, apvienības "Attīstībai/Par" Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kurā spriedīs par valdības veidošanu.
Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji - Jānis Bordāns (no kreisās), Dagmāra Beitnere-Le Galla, Juta Strīķe; partijas "KPV LV" pārstāvji - Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems, Atis Zakatistovs; nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji - Gaidis Bērziņš (no kreisās), Jānis Dombrava un Rihards Kols ieradušies uz tikšanos ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, apvienības "Attīstībai/Par" Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kurā spriedīs par valdības veidošanu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Uz valdības veidošanas sarunām uzaicināto tā dēvēto labēji centrisko partiju pārstāvji šodien apsprieduši tikai organizatoriskus jautājumus, tomēr politiskie spēki pauž gatavību piedalīties arī tālākās diskusijās par Ministru kabineta veidošanu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagaidām piedalīsies sarunās, bet tālākā situācija būs atkarīga no apspriešanās procesa, un JKP lems par savu dalību tālākos sarunu posmos.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) politiķe Marija Golubeva skaidroja, ka Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems norādījis, ka vēlas, lai sarunas norisinātos koleģiāli, kas nozīmētu sava veida konfidencialitāti. Reizē esot jāsaglabā līdzsvars ar sabiedrības interesēm zināt par saturisko piedāvājumu, kas vēl tiks apspriests sarunās.

AP visvairāk interesē saturiskais piedāvājums un iespēja vienoties par nepieciešamajām reformām un valdības sasniedzamajiem mērķiem, norādīja politiķe. Partiju apvienības prioritātes ir sociāli liberālā dienas kārtība, eiropeiskā orientācija un reformu veikšana. Golubeva atzina, ka plānotais sarunu grafiks ir diezgan blīvs. "Domāju, ka tāpat kā visi pārējie partneri mēs piedalīsimies šajās sarunās un tad redzēsim, kā mums ies," pauda politiķe, vaicāta par to, kā politiskais spēks pieņems lēmumu, vai piedalīties šajā valdībā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš norādīja, ka šoreiz pie galda sēdēja visi seši politiskie spēki un VL-TB/LNNK jau iepriekš iestājās par plašāku koalīciju. Tas jau ir progress, uzskata politiķis. Viņš gan piebilda, ka diskusijas par daudziem būtiskajiem jautājumiem partijām vēl ir priekšā.

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze (ZZS) norādīja, ka šodien tika labi pārrunāts darba grafiks, kam visas partijas esot piekritušas. Tagad politiskajiem spēkiem būs jāturpina nākt kopā uz sarunām un strādāt pie valdības veidošanas, norādīja politiķis. Līdz ar to saruna vērtējama kā laba un jūtīgi jautājumi netika apspriesti, pauda ZZS valdes priekšsēdētājs.

Krauze apliecināja, ka pret Jauno konservatīvo partiju (JKP) ZZS "sarkano līniju" nav. Šodien sarunu laikā gan netika apspriestas JKP un ZZS attiecības, piebilda politiķis.

Tikmēr JKP no savas puses joprojām uztur "sarkanās līnijas" pret sadarbību ar ZZS pārstāvjiem valdībā.

"Jaunās Vienotības" (JV) Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis aģentūrai LETA sacīja, ka šodien partijas vienojās par turpmāko sarunu grafiku, tomēr nākamajās sarunās būs jāspriež par ļoti būtiskiem jautājumiem, piemēram, topošās valdības deklarāciju. JV plāno iesniegt savus ierosinājumus par valdības prioritārajiem darbiem, piebilda Latkovskis.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt "KPV LV" politiķim Gobzemam.

Intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" SAB direktors Maizītis paudis, ka Gobzema vētīšana, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, varētu ilgt pat pusgadu.

"KPV LV" parlamenta vēlēšanās ieguva otro vietu ar 14,25% vēlētāju atbalstu un 16 deputātu vietas 13.Saeimā.

Kopumā parlamentā darbojas septiņas frakcijas. Vislielākā frakcija - 23 deputāti - ir "Saskaņai", JKP un "KPV LV" pārstāv pa 16 deputātiem, AP un nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu