Igaunija nepiedalīsies ANO migrācijas konferencē Marrākešā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Igaunija nebūs pārstāvēta 10. un 11. decembrī Marrākešas pilsētā Marokā gaidāmajā Apvienoto Nāciju Organizācijas konferencē, kurā paredzēts apliecināt dalībvalstu politisko atbalstu ANO Globālajam migrācijas paktam, ziņu aģentūrai BNS norādījusi Ārlietu ministrijas preses sekretāre Sandra Kamilova.

Vienlaikus viņa pastāstījusi, ka Igaunijas pastāvīgais pārstāvis ANO Svens Jirgensons piedalīsies 19.decembrī gaidāmajā balsojumā par šo dokumentu organizācijas Ģenerālajā asamblejā.

Pēc Kamilovas teiktā, šis pakts no starptautisko tiesību viedokļa nav uzskatāms par līgumu, tādēļ tas netiks parakstīts nedz Marrākešas konferencē, nedz Ģenerālajā asamblejā, bet Igaunijas pārstāvis varēs atbalstīt to asamblejas balsojumā.

"Neraugoties uz to, ka no Igaunijas Marrākešā neviena nebūs, tas nemaina Igaunijas vēlmi un iespējas apliecināt atbalstu šim dokumentam," piebildusi Ārlietu ministrijas pārstāve.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida otrdien jau pavēstīja, ka nedosies uz ANO konferenci Marrākešā, piebilstot, ka viņa ar premjerministru Jiri Ratasu vienojusies, ka Igaunijas dalību konferencē organizēs Ārlietu ministrija.

Kā ziņots, pēc valdības domstarpībām attieksmē pret šo dokumentu Igaunijas parlaments pirmdien pieņēma paziņojumu, kurā pausts atbalsts migrācijas paktam.

Kā izteicās prezidente, Ratass viņai apliecinājis, ka parlamenta balsojums atjaunojis valdības rīcībspēju. Pēc Kaljulaidas teiktā, tas ir svarīgi, jo Igaunijas valstij nepieciešama vadība ne tikai pēc nākamā gada martā gaidāmajām vēlēšanām, bet arī līdz tam.

Diskusija par to, vai Igaunijai jāpievienojas ANO migrācijas paktam, pārcēlās uz Rīgikogu pēc tam, kad Igaunijas valdība nespēja panākt konsensu šai jautājumā, vienai no trim valdošās koalīcijas partnerēm - partijai "Tēvzeme" - kategoriski iebilstot pret pakta atbalstīšanu, kamēr abas pārējās partneres - Sociāldemokrātiskā partija un Centra partija - paktu atbalstīja.

Premjers un Centra partijas līderis Ratass, kas iepriekš bija uzsvēris, ka valdība nerīkos balsojumu par atbalstu migrācijas paktam, jo koalīcijas valdībā visi lēmumi tiek pieņemti konsensa ceļā, pirmdienas rītā paziņoja, ka tomēr ierosinās balsojumu valdībā, ja Rīkikogu neizmantos iespēju paust savu nostāju.

Pirmdien Rīkikogu vairāk nekā septiņas stundas ilgā sēdē pieņēma paziņojumu, kurā norādīts, ka Igaunijas parlaments atbalsta ANO Globālā migrācijas pakta pieņemšanu. Par šo paziņojumu balsoja 41 deputāts, pret to - 27, atturējušos šai balsojumā nebija, bet 30 opozīcijā esošās Reformu partijas deputāti balsošanā nepiedalījās.

Kaljulaida aizpagājušajā nedēļā izteicās, ka nebrauks uz Marrākešu, ja valdība migrācijas paktu neatbalstīs.

Kā pēc parlamenta balsojuma norādījis Ratass, Igaunijas valdība, paužot atbalstu ANO Globālajam migrācijas paktam, balstīsies uz Rīgikogu lēmumu un vairs neapspriedīs šo tematu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu