«The Tiger Lillies» ar diviem koncertiem VEF kultūras pilī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

23. un 24. janvārī VEF kultūras pilī koncertu sniegs ekstravagantā grupa no Anglijas - «The Tiger Lillies». Grupa jau vairākas reizes ir viesojusies Latvijā, viena no tām bija 2009. gada Positivus festivālā, kad «The Tiger Lillies» sniedza īpašu priekšnesumu tūkstošiem festivāla apmeklētāju.

Dramatisks saviļņojums, klaunu ietērps un ironija – tas raksturo “The Tiger Lillies” daiļradi. Grupa savu karjeru sāka deviņdesmitajos gados Prāgā, uzstājoties prostitūtām. Tieši Prāgā arī top “The Tiger Lillies” jaunais albums, kura atskaņošana gaidāma grupas koncertos Rīgā.

“The Tiger Lillies” savā daiļradē savieno šķietami nesavienojamas lietas – ironiju, kabarē, ekstraordināru muzikalitāti, tumšas skumjas, taču dažkārt – izsmalcinātību un tīru skaistumu. Šīs īpašības padara grupas uzstāšanos atšķirīgu, tā ir daudzslāņaina un vienaldzīgos neatstāj.

Grupas sastāvs jeb tā sauktie “skatuves anarhisti” izdevuši jau vairāk nekā 40 albumu, un to jaunākais veikums – albums “The Devil’s Fairground” tika ierakstīts šā gada 26. un 27. oktobrī dzīvās uzstāšanās laikā Čehijas galvaspilsētā Prāgā kopā ar laikmetīgo Berga orķestri.

Grupa “The Tiger Lillies” apceļojusi visu pasauli koncertturnejās un nākamgad svinēs grupas trīsdesmito pastāvēšanas gadadienu. Grupas pirmsākumi gan bijuši pavisam citādi – pirmais ārzemju koncerts norisējis Prāgā, kur grupa uzstājusies prostitūtu un čigānu klausītājiem pavisam vienkāršos bāros vai pat reizēm – uz ielas. Apceļojot Čehiju, grupas dalībnieki naktis pārlaida viesos, guļot uz grīdas, taču vienlaicīgi šajā periodā arī radīja mūziku, kas nesa tiem atpazīstamību. Tai laikā pieredzētā nospiedumi dzirdami “The Tiger Lillies” radītajā mūzikā pat šodien.

“Nostalģija, ironija, skarbs humors un nebeidzams skaistums,” tā par jauno albumu “The Devil’s Fairground” izsakās paši tā radītāji. Grupas līderis un dziesmu autors Martino Žaks (Martino Jacques) jaunā materiāla radīšanā sadarbojies ar Mihalu Neiteku (Michal Nejtek), kurš veicis simfoniskās aranžijas. Unikālais darbs savu pirmatskaņojumu pieredzēja Arha teātrī Prāgā.

Latvijā jaunais albums tiks atskaņots jau 2019. gada sākumā. Pirms tam grupa uzstāsies Rumānijā, Austrijā, Šveicē, Horvātijā, Lietuvā un Amerikas Savienotajās Valstīs – Ņujorkā.

Londonā bāzēto grupu 90. gadu sākumā izveidoja solists Martins Žaks, iekļaujot grupā arī bundzinieku un kontrabasa spēlētāju. Sev raksturīgajā, melnā humora manierē «The Tiger Lillies» apdzied gan prostitūciju un opija smēķēšanu, gan mūžīgo ielu muzikantu noplukušo dzīvi. Grupas daiļradē apvienotas dažādas mūzikas ietekmes - sākot ar čigānu balādēm, vācu kabarē un franču šansonu, līdz «netīriem» cietuma blūziem un ielu muzikantu dziesmām. «The Tiger Lillies» šovi vienmēr ir kā krāšņi un melodramatiski kabarē uzvedumi. «The Tiger Lillies» ierakstījuši vairākus albumus, to starpā arī kabarē iedvesmoto «Shockheaded Peter: A Junk Opera» 1998. gadā un «Grammy» balvai nominēto «The Gorey End» 2003. gadā.

Biļetes pieejamas Biļešu servisa kasēs visā Latvijā un internetā

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu