Kā Donalda Trampa vectēvs par noziegumiem tika padzīts no Vācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Frederiks (Frīdrihs) Tramps.
Frederiks (Frīdrihs) Tramps. Foto: Wikimedia Commons

Ne visiem ir zināms kāda vēsturnieka nesenais atklājums, kas met ēnu uz ASV prezidenta Donalda Trampa radurakstiem. Proti, viņa vectēvs, vācietis Frīdrihs Tramps, reiz no karaļnama saņēma pavēli atstāt Vāciju un nekad vairs neatgriezties. Kāds bija šīs trimdas iemesls?

Rīkojumu astoņu nedēļu laikā atstāt Bavārijas karalisti Frīdrihs Tramps saņēma 1905. gada februārī. Tas bija sods par to, ka Tramps izvairījās no obligātā militārā dienesta un nepaziņoja autoritātēm par savu emigrāciju uz ASV 1885. gadā.

Vēsturnieks Rolands Pauls, kurš vietējā arhīvā uzgāja šo dokumentu, laikrakstam “Bild” teica: “Frīdrihs Tramps no Vācijas uz ASV emigrēja 1885. gadā, tomēr izbraukšanas dokumentus viņš tā arī līdz galam nenokārtoja, turklāt emigrācijas brīdī nebija pabeidzis obligāto militāro dienestu. Tieši tāpēc autoritātes viņam liedza atgriezties un palikt dzimtenē.”

Dokumentā pavēlēts, ka “Amerikas pilsonim Frīdriham Trampam” jāatstāj teritorija “vēlākais 1. maijā... citādāk sagaidi tikt deportēts”. “Bild” šo arhīva atradumu nodēvējis par “unikālu dokumentu, kas zināmā mērā mainīja pasaules vēsturi.”

Foto: Wikimedia Commons

Frīdrihs Tramps piedzima Kalštatē 1869. gadā, bet uz ASV emigrēja 16 gadu vecumā, lai aizbēgtu no nabadzības un nodotos zelta meklējumiem. Ātri vien viņš pievērsās ēdināšanas biznesam, proti, baroja citus zelta meklētājus Aļaskā, bet vēlāk nodibināja tiem pirmo bordeli, ar kura palīdzību tika pie bagātības.

Zelta tīrradņus, ko viņš saņēma naudas vietā no klientiem, viņš sūtīja māsām, kas arī bija emigrējušas uz ASV un atradās Ņujorkā. Ciemojoties Kalštatē 1901. gadā, Tramps iemīlējās Elizabetē Kristā, kuru gadu vēlāk apprecēja un atgriezās ar viņu ASV. Kad Elizabete sailgojās pēc mājām un vēlējās atgriezties Vācijā, autoritātes viņai to liedza.

Cenšoties anulēt 1905. gada 27. februārī izdoto dokumentu, Tramps uzrakstīja padevīgu vēstuli Bavārijas princim-reģentam Luitpoldam, uzrunājot viņu kā “visu mīlēto, dižciltīgo, gudro, taisnīgo un cildeno valdnieku”.

Foto: Reuters/ScanPix

Tas gan neglāba Trampu no soda, jo princis lūgumu noraidīja. Rezultātā 1905. gada 1. jūlijā Tramps kopā ar meitu atkal atstāja Vāciju un devās uz Ņujorku. Trampa sieva Elizabete tajā laikā bija trešajā grūtniecības mēnesī - viņa gaidīja Donalda Trampa tēvu Fredu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu