Partijas grib ar Vējoni pārrunāt jautājumu par Gobzema pielaidi valsts noslēpumam (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns, partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks un "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems tikšanās laikā ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kurā Valsts prezidents paziņo, kam nolēmis uzticēt valdības veidošanu.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns, partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks un "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems tikšanās laikā ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kurā Valsts prezidents paziņo, kam nolēmis uzticēt valdības veidošanu. Foto: Paula Čurkste/LETA

 Sešas tā dēvētās labēji centriskās partijas, kas piedalās sarunās par valdības veidošanu, lūgs audienci pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lai rastu risinājumu situācijai, kad Ministru prezidenta kandidātam Aldim Gobzemam (KPV LV) nav pielaides valsts noslēpumam, bet tās piešķiršana varētu prasīt laiku.

Pats Gobzems uzskata, ka tai vajadzētu būt plašākai sarunai par jauno politiķu iespējām saņemt pielaidi valsts noslēpumam, savukārt citi valdības veidošanas sarunās iesaistītie politiskie spēki norāda, ka iebilst pret pašreizējās pielaižu sistēmas reformu, jo uzskata to par samērīgu. Politisko spēku pārstāvji pirms tikšanās ar Valsts prezidentu atturējās prognozēt, kāds risinājums varētu iezīmēties sarunā.

Premjera amata kandidāts norādīja, ka viņa pārstāvētā partija "KPV LV" organizēs tikšanos ar Valsts prezidentu, lai risinātu jautājumu, kas saistīts ar pielaidēm valsts noslēpumam. Viņš norādīja, ka tas nav tikai jautājums, kas skar viņu personīgi, bet vairāk esot "saistīts ar demokrātijas potenciālu apdraudējumu", ņemot vērā, ka 13.Saeimā vairāk nekā puse ir jauni deputāti, pret kuriem visiem esot iespējams izmantot šāda veida argumentāciju, kā pret Gobzemu, proti, ka viņam nevar uzticēt amatu, jo nav skaidrības par pielaides valsts noslēpumam iegūšanas iespējām.

Gobzems uzskata, ka nav demokrātiska situācija, kad jauns politiķis, ņemot vērā nepieciešamo pārbaudes laiku pielaides valsts noslēpumam saņemšanai, nevar ieņemt Ministru prezidenta vai ministra amatu. Politiķis ir pārliecināts, ka šāda sistēma nepastāvot "nevienā pasaules valstī". Vējoņa lēmums nominēt viņu premjera amatam ir kā signāls, ka visiem, arī drošības dienestiem, jāciena demokrātija, pauda Gobzems un uzsvēra, ka demokrātiskā sabiedrībā specdienestu vadība neiesaistās publiskās diskusijās.

Politiķis norādīja, ka Latvijas specdienestiem no 13.maija bija zināms, ka viņš ir "KPV LV" premjera amata kandidāts un pa šo laiku esot bijis iespējams veikt priekšpārbaudes.

Šodien sarunās tika pārrunāts jautājums, vai valdības sēdēm jābūt atklātām vai slēgtām, kā arī jautājums par konfidencialitāti sarunu laikā. Sarunas mērķis bija izrunāt iespējamos neskaidros jautājumu, sarunas dalībniekiem izklāstot savu redzējumu.

"KPV LV" arī izskaidrojusi, kādā veidā tā redz atteikšanos no koalīcijas padomes. Politiskā spēka piedāvājums šajā un citos jautājumos vēl tikšot apspriests partiju frakcijās, pauda politiķis.

Vējonis līdz 29.novembrim atradīsies Afganistānā, savukārt piektdien Valsts prezidentam paredzēts piedalīties vairākos pasākumos Rīgā.

Šodien tika organizēta valdības veidošanas sarunu otrā tikšanās, kurā tika apspriesti valdības partiju sadarbības principi, domstarpību risināšana un iekšējā un ārējā komunikācija.

Nākamā tikšanās, ko arī paredzēts veltīt šiem jautājumiem, iecerēta ceturtdien, 29.novembrī, plkst.13 "KPV LV" frakcijā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu