"Danske Bank" izvirzītas provizoriskas apsūdzības saistībā ar naudas atmazgāšanu Igaunijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Danske Bank
Danske Bank Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas bankai "Danske Bank" trešdien izvirzītas provizoriskas apsūdzības šā gada augustā sāktajā izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu tās Igaunijas filiālē laikā no 2007. līdz 2016. gadam.

Apsūdzības izvirzītas četros punktos. Kā izteicies Dānijas smagu starptautisko ekonomisko noziegumu prokurors Mortens Nīlss Jakobsens, "izmeklēšana vēl ir ļoti agrīnā stadijā".

Oktobrī ieceltais "Danske Bank" pagaidu vadītājs Jespers Nīlsens savukārt norādījis, ka banka ir ieinteresēta, lai šī lieta tiek pilnībā izmeklēta, un sadarbosies ar prokuroru.

Pirmajā apsūdzības punktā norādīts, ka nav pietiekami kontrolēts, kā Igaunijas filiāle ievēro Dānijas naudas atmazgāšanas novēršanas likuma vadlīnijas, tās darbiniekiem nav izskaidrota šā likuma būtība un pašas bankas noteikumi šai jomā, un no 2007. līdz 2016.gadam ir bijuši periodi, kad vadības līmenī nav bijis iecelts cilvēks, kas atbildētu par šo noteikumu ievērošanu.

Otrkārt, "Danske Bank" nav integrējusi Igaunijas filiāli savā riska vadības un kontroles sistēmā, ļaujot tai darboties ar būtiski atšķirīgu riska līmeni, un nav vākta arī pietiekama informācija par bankas klientiem un darījumiem.

Treškārt, banka nav spērusi pienācīgus soļus, lai noskaidrotu noguldījumu un aktīvu izcelsmi. Biznesa attiecību izveidošanu un iespējamu turpināšanu ar politiski ietekmējamām personām nav uzraudzījis filiāles vadības darbinieks, kas atbildīgs par naudas atmazgāšanas likuma noteikumu ievērošanu, un arī šādu personu darījumiem nav veikta pastiprināta uzraudzība.

Ceturtkārt, "Danske bank" nav spērusi nepieciešamos soļus un nav informējusi varas iestādes par aizdomīgām darbībām, lai gan jau 2013.gadā bankai bija jāsaprot, ka šāda izmeklēšana ir nepieciešama.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015.gadam caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli varēja tikt atmazgāts līdz pat astoņiem miljardiem eiro, ziņoja Dānijas prese. Tomēr pēdējā laikā izteikti pieņēmumi, ka atmazgātā summa bijusi daudz lielāka.

"Danske Bank" ir filiāles arī Latvijā un Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu