Itālijas parlaments pieņem likumu par stingrāku imigrācijas kontroli

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Itālijas parlamenta apakšpalāta trešdien pieņēma likumu par stingrāku imigrācijas kontroli un drošību, lai gan to asi kritizēja kreisie politiķi.

Galēji labējā iekšlietu ministra Mateo Salvīni ierosinātais likuma projekts, kas atvieglo migrantu izraidīšanu un ierobežo uzturēšanās atļaujas, tika pieņemts parlamenta apakšnamā ar 396 balsīm par un 99 pret. Parlamenta augšpalāta Senāts to atbalstīja jau pirms tam.

"Es esmu laimīgs, šī ir atmiņā paliekoša diena," Salvīni sacīja žurnālistiem. Viņš nepievērsa sevišķu uzmanību kritikai no "kreiso puses, kuri domā, ka nelegālā imigrācija nav problēma".

Likums tika pieņemts dažas stundas pēc premjerministra Džuzepes Kontes paziņojuma, ka Itālija neparakstīs pretrunīgi vērtēto ANO Globālo migrācijas paktu, pievienojoties virknei citu ANO dalībvalstu, kas par šādu lēmumu pavēstījušas iepriekš.

Itālija nepiedalīsies 10. un 11.decembrī Marrākešas pilsētā Marokā gaidāmajā ANO konferencē, kurā paredzēts apliecināt dalībvalstu politisko atbalstu Globālajam migrācijas paktam, pavēstīja Konte. Pēc viņa teiktā, valdība izlēmusi šo jautājumu deleģēt parlamentam un likumdevēji debates sāks tikai pēc konferences.

Likuma projektu par stingrāku migrācijas kontroli septembrī apstiprināja Itālijas valdība, kuras sastāvā ir Salvīni vadītā Līga un vicepremjera Luidži di Maio populistiskā partija Piecu zvaigžņu kustība (M5S). Tagad to pieņēmis parlaments.

Šis likums mīkstina kritērijus imigrantu izraidīšanai, kā arī ļauj atņemt Itālijas pilsonību imigrantiem, kas notiesāti pat terorismu.

Tas arī izbeidz praksi piešķirt uzturēšanās atļaujas uz diviem gadiem humanitārās aizsardzības nolūkā, kas pērn tika piešķirtas 25% patvēruma meklētāju.

Humanitārā aizsardzība ārvalstniekiem, kuri nevar pretendēt uz bēgļa statusu, turpmāk tiks piešķirta, pamatojoties vienīgi uz sešiem stingri definētiem kritērijiem, piemēram, ar "īpašas aizsardzības" statusu uz vienu gadu vai ar "dabas katastrofas izcelsmes valstī" statusu uz sešiem mēnešiem.

Tiks ieviesta arī jauna procedūra, lai nodrošinātu "bīstamu" patvēruma meklētāju operatīvu izraidīšanu.

Patvēruma pieprasījumu turpmāk pārtrauks izskatīt, ja pieteicējs tiks atzīts par "sociāli bīstamu" vai arī ja viņš tiks notiesāts par sevišķi krimināli sodāmu nodarījumu, piemēram, slepkavību, izvarošanu vai narkotiku kontrabandu.

Itālijas Bēgļu padome paziņoja, ka ir "nopietni nobažījusies" par jauno likumu. ANO bēgļu aģentūra pavēstīja, ka tas "nesniedz adekvātas garantijas".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu