Sabiedriskā transporta pārvadātāju faktiskie zaudējumi deviņos mēnešos pieauguši par 9,7%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

 Latvijā sabiedriskā transporta pārvadātāju faktiskie zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 142,498 miljoni eiro, kas ir par 9,7% vairāk nekā pērn šajā periodā, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija.

Direkcijā norādīja, ka zaudējumu pieaugums skaidrojams ar vairākiem faktoriem, tostarp no 1.janvāra pieaugusi akcīzes nodokļa likme degvielai, palielinājusies minimālā alga un mainījies neapliekamais minimums, kā arī ir mainījušies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likmes.

Tāpat, pēc Autotransporta direkcijas paustā, šogad pieaugusi OCTA un KASKO apdrošināšanas cena, palielinājusies maksa par autoostu pakalpojumu izmantošanu, kā arī valstī audzis vidējais patēriņa cenu līmenis.

Kopumā 2018.gada deviņos mēnešos sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju kopējie ieņēmumi bija 85,827 miljoni eiro, bet izdevumi 228,325 miljoni eiro.

Tostarp republikas pilsētu nozīmes autobusu maršrutos kopējie ieņēmumi bija 42,465 miljoni eiro, bet izdevumi - 145,649 miljoni eiro, reģionālajos vietējās nozīmes autobusu maršrutos kopējie ieņēmumi bija 10,384 miljoni eiro, bet izdevumi - 27,061 miljoni eiro, savukārt reģionālajos starppilsētu nozīmes autobusu maršrutos ieņēmumi bija 17,483 miljoni eiro, bet izdevumi - 32,483 miljoni eiro. Tajā pašā laikā dzelzceļa pārvadājumiem ieņēmumi deviņos mēnešos bija 15,494 miljoni eiro, bet izdevumi 23,131 miljons eiro.

Autotransporta direkcijā skaidroja, ka republikas pilsētas pārvadājumos kopējo ieņēmumu pieaugums par 0,6% un izdevumu palielinājums par 6,7% nozīmēja faktisko zaudējumu pieaugumu par 9,4%.

Savukārt, tā kā dzelzceļa pārvadājumos par 2,1% pieauga par maksu pārvadāto pasažieru skaits, kopējie ieņēmumi pieauga par 5,9%. Savukārt, ņemot vērā maksu par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu, kopējie izdevumi pieauga par 5,1%, tādējādi faktiskajiem zaudējumiem deviņos mēnešos veidojot 7,363 miljonus eiro, kas ir par 3,7% vairāk nekā gadu iepriekš.

Reģionālajos vietējo un starppilsētu nozīmes autobusu maršrutu pārvadājumos izdevumi, salīdzinot ar pagājušā gada deviņiem mēnešiem, palielinājušies par 5,9%, taču, tā kā ieņēmumi pieauguši par 1,9%, faktiskie zaudējumi palielinājušies par 9,7%.

Pamatojoties uz sabiedriskā transporta reglamentējošiem normatīviem un ņemot vērā ar pārvadātājiem noslēgto līgumu nosacījumus, reģionālās nozīmes maršrutu tīklā un republikas pilsētu pārvadājumos sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai šā gada deviņos mēnešos Autotransporta direkcija ir aprēķinājusi no valsts budžeta kompensējamos zaudējumus 80,59 miljonu eiro apmērā. Šogad deviņos mēnešos no piešķirtā valsts budžeta finansējuma avansā ir izmaksāti 62,926 miljoni eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā reģionālajos autobusu maršrutos šogad deviņos mēnešos pārvadāti 21,782 miljoni pasažieru, kas ir par 0,2% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Tostarp reģionālajos vietējās nozīmes autobusu maršrutos 2018.gada deviņos mēnešos pārvadāti 13,625 miljoni pasažieru, kas ir par 0,8% mazāk nekā pērn šajā periodā, bet reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos pārvadāti 8,157 miljoni pasažieru, kas ir par 0,8% vairāk.

Tāpat direkcijas dati liecina, ka ar dzelzceļa transportu šogad deviņos mēnešos pārvadāti 13,777 miljoni pasažieru, kas ir par 4,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet republikas nozīmes pilsētu sabiedriskajā transportā pārvadāti 144,145 miljoni pasažieru, kas ir par 0,7% mazāk nekā pērn deviņos mēnešos.

Tādējādi šogad deviņos mēnešos ar autobusiem un pa dzelzceļu kopumā pārvadāti 179,704 miljoni pasažieru, tostarp 80,2% pārvadāti republikas pilsētu autobusu maršrutos, 7,7% - pārvadājumos ar vilcienu, 7,6% - reģionālajos vietējās nozīmes autobusu maršrutos un 4,5% reģionālajos starppilsētu nozīmes autobusu maršrutos.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu