Izraēlā atrasta baisa akmens maska, kas izmantota antīkajos rituālos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zumapress.com/EPA/AFP/Scanpix

Izraēlas arheologi atraduši dīvainu akmens masku, kas pirms 9000 gadiem izmantota ģimenes rituālos, lai tā iegūtu aizsardzību un labklājību.

Kā raksta ārvalstu mediji, no rozā un dzeltenā smilšakmens darinātais objekts, kas atgādina cilvēka seju, tika atrasts Izraēlas militāri pārraudzītajā Rietumkrastā. Maska ir saistīta ar lauksaimnieciskās sabiedrības aizsākumiem, kad cilvēki sāka no mednieku un vācēju dzīvesstila pievērsties lauksaimniecībai.

Zinātnieki uzskata, ka mūsu senči, pēc tam kad nomitinājās vienā vietā uz ilgāku laiku, sāka piekopt sarežģītākas reliģiskās ceremonijas un rituālus.

Atrastā maska, kas nodota Izraēlas autoritāšu rokās, iespējams, tika valkāta, lai atainotu mirušo senču garus.

“Maska ir ļoti naturālistiska, proti, var redzēt vaigu kaulus un visai perfektu degunu. Turklāt tā ir ļoti reta, jo iepriekšējo mēs atradām pirms 35 gadiem. Tieši tāpēc šis ir brīnišķīgs un vērtīgs atradums,” komentēja arheologs Ronits Lupu. (Ronit Lupu).

FOTO: Baisā akmens maska no Izraēlas Rietumkrasta

Masku arheologi atrada kādā ebreju apmetnē Rietumkrastā, tāpēc strīds par to, kam maska pienākas, ir kārtējais ilgstošā konflikta elements starp Izraēlu un Palestīnu.

Tiek uzskatīts, ka neolīta laika maskas izmantoja reliģiskās un sociālās ceremonijās, kā arī dziedēšanas un maģijas rituālos. Objekts visticamāk bija spilgti izkrāsots, kaut arī tagad visas krāsas ir izbalējušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu