"Mūs neiebiedēs!" Latviešu un nigēriešu izcelsmes brāļi Īrijā piedzīvojuši rasistisku uzbrukumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Īrijas pilsētā Korkā, iespējams, rasistiski motivētā uzbrukumā cietuši divi pusaudži, kuru vecāki ir no Latvijas un Nigērijas. "Man ir smagi puiku dēļ, bet mēs neslēpsimies. Nepieļausim, ka kāds liek mums dzīvot bailēs," Īrijas radiostacijai stāsta zēnu māte Diāna.

14 gadus vecais Alekss un 15 gadus vecais Rīss dzimuši Korkā, taču brāļu vecāki ir no Latvijas un Nigērijas, norāda laikraksts "Irish Examiner".

Otrdien ap plkst.16.00 zēni izkāpa no autobusa un devās Oldjugalas ielas virzienā pa šauru ieliņu, kad viņi sastapās ar vecāku pusaudžu bariņu, kas sāka ņirgāties par Aleksa frizūru. Kompānijā esot bijuši vismaz pieci puiši vecumā no 15 līdz 16 gadiem.

Brāļi ignorēja ņirgāšanos un turpināja ceļu, taču pusaudžu banda viņiem uzbruka no aizmugures. Divi puiši uzbruka Aleksam, bet trīs - Rīsam. Vēlāk visi pieci sāka sist Rīsu, stāsta māte.

Uzbrucēji aizbēga, kad kautiņā iejaucās kāds garāmbraucošs autovadītājs.

Aleksam pēc uzbrukuma bija brūces un nobrāzumi uz galvas, sejas un kakla, bet Rīsam bija vairākas brūces galvā, nobrāzumi žokļa rajonā un pie vienas acs.

"Es nezinu, kas būtu noticis, ja neviens nebūtu iejaucies. Esmu ļoti pateicīga," saka Diāna. Viņa stāsta, ka netālu no notikuma vietas dzīvojoša sieviete par notikušo informēja Īrijas policiju, taču policisti pie cietušo zēnu vecākiem ieradušies tikai pēc vairākām stundām - ap plkst.19.00.

"Es uzskatu, ka zēniem uzbruka viņu ādas krāsas un izskata dēļ," Korkas radiostacijas 96FM pārraidē "The Opinion Line" sacīja māte. 

"Man ir smagi puiku dēļ, bet mēs neslēpsimies. Nepieļausim, ka kāds liek mums dzīvot bailēs. Mūs neiebiedēs!"

"Rasisms pastāv. Tas nav pareizi. Lai arī esam nedaudz satraukti un acīmredzami apskādēti, mēs neļausim šai bandai mūs vēl vairāk iebiedēt," norāda Diāna. Sieviete piebilda, ka pēc incidenta ģimene saņēmusi labus vārdus un atbalstu no paziņām, kas cietušajiem zēniem licis justies daudz labāk.

Māte sacīja, ka neizprotot uzbrucēju motivāciju - īpaši viena zēna, kam pašam bijusi tumša ādas krāsa. "Viņš pirmais uzbruka, pirmais iesita. Varbūt tas bija tīras greizsirdības dēļ. Varbūt viņš dzīvē izvēlējies nepareizo ceļu," viņa uzskata.

Aekss un Rīss mācās Korkā. Rīss piedalījies pieccīņas un augstlēkšanas sacensībās, kur pārstāvējis Īriju. Taču zēni jau iepriekš piedzīvojuši rasistiskus incidentus un Alekss bieži saņemot nepatīkamus komentārus par saviem matiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu